IKEM v roce 2013: 50 srdcí, 
50 nadějí na nový život

IKEM v roce 2013: 50 srdcí,
50 nadějí na nový život

2. 1. 2014

Transplantační centrum Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) loni provedlo 50 transplantací srdce, což je druhý nejvyšší počet v historii České republiky. „Neplodnější“ byl rok 1997, kdy zde chirurgové transplantovali 65 srdcí. Poslední loňskou transplantaci srdce provedli v IKEM v noci na 30. prosince.

Pacientky po transplantaci založily rodinu

Zákrok dnes patří ke standardní léčbě selhání srdce. Jeden rok po transplantaci přežívá více než 90 procent příjemců, 86 procent přežívá více než deset let od operace.

Po úspěšné transplantaci se stav nemocného významným způsobem zlepšuje. To lze pozorovat už v prvních dnech po operaci. Rekonvalescence postupuje velmi rychle a pacienti se záhy vrací k normálnímu životu.

„Od roku 1984, kdy úspěšný program transplantací srdce v IKEM odstartoval, jsme provedli už 935 transplantací,“ uvedl přednosta IKEM Jan Pirk. „Někteří z prvních pacientů, kterým jsme srdce vyměnili v prvním roce programu, stále žijí a těší se dobrému zdraví. Některé z našich mladších pacientek mohly díky transplantaci srdce dokonce založit rodinu. Návrat pacientů k práci a zálibám je samozřejmostí.“

80. léta: nové léky, nová naděje

Vůbec první transplantaci lidského srdce v bývalém Československu provedli lékaři v Bratislavě 9. července 1968. Pacientka ale žila po operaci jen pět hodin, úmrtnost po transplantacích byla tehdy v celém světě vysoká. Zlom přinesla 80. léta, kdy se začaly úspěšně aplikovat léky usnadňující nemocným přijetí cizího orgánu.

První úspěšnou transplantaci srdce v bývalém Československu i ve východní Evropě, provedl v lednu 1984 právě IKEM. Vedle tohoto pracoviště nyní v Česku provádí tuto náročnou operaci od roku 1992 i kardiochirurgie v Brně.

medicína transplantace
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.