Helena Růžičková byla 
ráznou ženou plnou citu

Helena Růžičková byla
ráznou ženou plnou citu

3. 1. 2014

Dlouhá léta patřila mezi českými herečkami k nepřehlédnutelným osobnostem. Zjev a herecký projev ji předurčily pro role komediální, ale během své téměř padesátileté kariéry dokázala, že má mnohem bohatší rejstřík.

Od zdravotnictví k divadlu a filmu

Helena Růžičková se narodila jako jako Helena Málková 13. června 1936 v Praze. Po studiích na Vyšší zdravotnické škole krátce pracovala jako zubní laborantka, než absolventu baletní přípravky zlákalo divadlo a film.

Hercem byl i její manžel Jiří Růžička (1932–2003) a syn Jiří Růžička (1956–1999), s nímž si zahrála i ve slavné sérii Zdeňka Trošky Slunce, seno... Do srdcí diváků se zapsala už dávno předtím jako Heduš Homolková z Papouškovy trilogie o rodině Homolkových.

Nezdolná optimistka rozdávala radost

K Růžičkové nejznámějším dramatickým rolím patří postava rázné i citlivé kuchařky Anny v televizním seriálu Karla Kachyni Vlak dětství a naděje. Zahrála si i v televizní adaptaci knihy Evy Kantůrkové Přítelkyně z domu smutku. Uplatnila se také v rozhlase a dabingu, napsala i několik knih – vedle kuchařek vydala paměti nazvané A tak jsem šla životem.

Oblíbená herečka byla nezdolnou optimistkou a i přes svůj boj s rakovinou dokázala rozdávat druhým smích a povzbuzení. Je to už deset let, co 4. ledna 2004 zemřela. Bylo jí 67 let.

herci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.