Louis Braille změnil život
milionům slepých lidí

Louis Braille změnil život
milionům slepých lidí

3. 1. 2014

Už téměř dvě století mohou nevidomí díky němu číst knihy. Francouz Louis Braille byl sám od dětství po nehodě slepý. Šestibodový plastický systém vymyslel ve svých šestnácti letech a změnil tak život milionům lidí. Braillovo písmo je totiž možné použít ve všech jazycích. Braille navíc vytvořil i kódy pro matematické symboly či hudební zápis.

Narodil se před 205 lety, 4. ledna 1809, v malé vesnici Coupvray u Paříže v rodině sedláře. Ve třech letech si ale sedlářským nožem poranil oko, do druhého oka se mu posléze dostala infekce a dva roky po nehodě byl už úplně slepý. Jako desetiletý nastoupil do pařížského Národního ústavu pro mladé slepce, kde se po dokončení studií kvůli svým mimořádným vědomostem stal pomocníkem učitele a později učitelem. Současně zastával varhanické místo v blízkém kostele.

V roce 1825 navrhl první vzorky speciálního písma a konečnou formu mu dal v roce 1834. Jako základ k tomuto písmu, jež čtenář vnímá hmatem, Braille využil francouzský vojenský systém umožňující čtení za tmy. Vítězného tažení svého písma se však nedočkal, ve Francii bylo oficiálně uznáno až v roce 1854. Tedy dva roky poté, co Braille 6. ledna 1852 krátce po 43. narozeninách v Paříži zemřel. Osudnou se mu stala nemoc, na kterou se tehdy umíralo velmi často – tuberkulóza.

vynálezci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%