Na Mars chce i devět Čechů

Na Mars chce i devět Čechů

5. 1. 2014

Čtyřiadvacetiletá Lucie a devětadvacetiletá Veronika patří k devíti Čechům, kteří se dostali mezi 1058 uchazečů z celého světa do užšího výběru o první cestu lidí na Mars bez návratu na Zemi. Tvrdí, že chtějí pomoct vědě, pro Lucii to je prý i dobrá pracovní příležitost. Obě sní o tom, že budou mezi 24 pozemšťany, kteří začnou "rudou planetu" osidlovat. V příštích dvou letech je ale čekají další tři výběrová kola vedoucí k účasti na unikátní výpravě. Tu slibuje nizozemská společnost Mars One.

Osídlení planety je podle Lucie důležitým krokem při objevování vesmíru. „Moc ráda bych se na tom podílela. Když si představím, že bych byla dívkou, jako jsem já, ale až za 200 let, tak bych byla hrozně ráda, kdyby lidstvo bylo na Marsu a případně i dál,“ řekla Lucie, která studuje aplikovanou Informatiku na Jaderné a fyzikálně inženýrské fakultě ČVUT. Projekt chápe i jako dobrou pracovní nabídku, protože ti, co poletí na Mars, budou vlastně zaměstnanci Mars One. „Nevyhledávám dobrodružství, ale nové zkušenosti,“ podotkla.

Stejně všichni zemřeme

Podle Veroniky z Brna jakýkoliv výsledek expedice pomůže vědě. „Buď se DNA časem přizpůsobí, pokud tam ti lidé pár let přežijí a budou mít třeba děti a pokračovat dál. Nebo se zjistí, že to nejde. I to je výsledek. Ti co tam poletí, zemřou,“ poznamenala Veronika, která pracuje jako manažerka.

„Co je riziko? Já umřu stejně, třeba když mě srazí auto. Na druhou stranu to lidem na Zemi umožní vyvinout lepší materiály, vyvinout nové pohony,“ obhajuje své rozhodnutí. Pustila se do tréninku a začala běhat, chce si totiž do dalších testů zlepšit kondici. „Pro mě nejsou prioritou materiální statky na Zemi, převažuje spíš ambice dostat se tam,“ doplnila ji Lucie.

O první cestu lidí na Mars mělo původně zájem 202 tisíc, do užšího výběru se dostala více než tisícovka. Podle Veroniky museli odpovědět na mnoho otázek, například popsat své reakce na stresové situace a poslat své motivační video. Kromě Lucie a Veroniky se projektu účastní sedm Čechů ve věku 23 až 48 let. Všichni uchazeči pocházejí celkem ze 107 zemí světa.

Rizika výpravy jsou značná

Cílem mise by mělo být založení soběstačné kolonie na Marsu, využívání tamních surovin a provádění vědeckého výzkumu. Podle organizátorů vyjde první let na šest miliard dolarů (120 miliard korun). Peníze se budou získávat z vysílání reality show ze života kolonistů. Další financování zatím není jasné. Cesta by měla trvat 210 dní.

Odborníci však příliš nevěří, že by se projekt mohl zrealizovat. Zpochybňují ho po finanční i praktické stránce. Největší riziko podle nich představuje vysoká úroveň radioaktivního záření, která by mohla prvním kolonizátorům Marsu zničit imunitní systém a vyvolat u nich rakovinu.

Veronika však věří, že se do roku 2024, kdy se plánuje první cesta k rudé planetě, vyvinou takové materiály, které budou proti radioaktivitě odolné. Nebo si podle ní s radioaktivitou poradí evoluce.

Mars
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...