Máte 102 cm v pase a víc?
Začněte s tím něco dělat!

Máte 102 cm v pase a víc?
Začněte s tím něco dělat!

4. 1. 2014

Pokud si muž naměří v pase přes 102 centimetry, ohrožují už ho nadbytečná kila na zdraví a je čas, aby s tím něco začal dělat. Podle organizátorky specializovaných kurzů snižování nadváhy pro muže Ivy Málkové ze společnosti STOB (STop OBezitě). Mužský typ obezity, kdy se tuk hromadí na břiše, je totiž spojen s vyšším rizikem nemocí srdce a cév či cukrovky.

Štíhlosti bývá přisuzována zcela neprávem řada pozitivních osobních vlastností, které s kilogramy ale nemají nic společného. Zatímco devět z deseti žen se i kvůli tlaku okolí někdy v životě snažilo zhubnout, u mužů zatím kila navíc společensky tolik nevadí.

„Málokdo si však uvědomí, že muži umírají daleko více než ženy na infarkty a další nemoci právě kvůli těmto kilogramům navíc, přesněji kvůli nevhodnému rozložení tuku v těle,“ řekla odbornice. U žen se tuk hromadí hlavně na bocích a hýždích, což má méně zdravotních rizik. Zvýšené riziko u nich je od 88 centimetrů v pase.

Ve specializovaných kurzech nabízí pomoc tým psychologů, lékařů a odborně školených cvičitelek ze STOB. Kurzy se skládají z hodiny pohybové aktivity a terapie zaměřené na vytváření správných stravovacích návyků. Probírají se i další problémy, například jak zvládat stres jinak než jídlem, či jak se pravidelně stravovat při pracovním přetížení. Součástí kurzů je i nácvik vůle.

Zájemci mohou využít při hubnutí technických vymožeností. S pomocí počítačového programu si vytvoří správný jídelníček a vyhodnotí své stravovací a pohybové návyky. Na sporttesterech si při zátěži změří tepovou frekvenci, aby ji udržovali v pásmu, kdy se z těla odbourává tuk. Stav tukových zásob v těle jim ukáže přístroj na měření tuku, mohou tak průběžně sledovat, jak se jim hubnutí daří.

Součástí kurzu je i hodina spinningu a indoor rowing (veslování na trenažérech). „Cílem cvičení mužů je nejen snížit nadváhu, ale i rozvíjet sílu a svaly, čímž se zvýší tělesná kondice a odstraní se tělesné nerovnováhy,“ shrnula Málková.

hubnutí obezita
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.