Kouzlo Mladého světa
po roce 1989 vyprchalo

Kouzlo Mladého světa
po roce 1989 vyprchalo

4. 1. 2014

Možná jste si ho také kupovali a hledali v něm nejen dobré počtení, ale i závan čerstvého větru. Mezi českými časopisy byl totiž legendou, a to především pro svou „předlistopadovou minulost“. Ač ho vydával svaz mládeže, tedy mládežnická odnož komunistické strany, a byl často poplatný době, působil na tehdejším chudém trhu jako svěží a moderní časopis.

Zlatý slavík nebo poradna tety Sally

V době, kdy tiskoviny svazovala cenzura, dával Mladý svět prostor i některým kritickým názorům. Do jisté míry představoval alternativní kulturu, popularizoval ekologické hnutí či přinášel otevřené reportáže o řadě tehdy tabuizovaných témat.

Redakce časopisu dala mimo jiné vzniknout anketě Zlatý slavík (dnes Český slavík), soutěži v sálové kopané (o líný míč) či zavedla velmi oblíbenou poradnu pro problémy dospívajících vedenou tetou Sally alias psycholožkou Jiřinou Hanušovou.

Přehlídka zvučných jmen

Časopisem prošla celá řada uznávaných osobností a novinářů, kteří se nemalou měrou zasloužili na jeho oblibě. Psali do něj například Rudolf Křesťan, Arnošt Lustig, Ladislav Smoljak, Jaroslav Weigel, Jiří Černý, Eda Kriseová, Radek John, Roman Lipčík či Michal Horáček. Jako externisté s Mladým světěm spolupracovali i Josef Klíma, Kája Saudek, Vladimír Jiránek nebo Vladimír Renčín. Svou populární rubriku Pedagoga ve výslužbě tu měl také Miloslav Šimek.

Slavný časopis, jehož první číslo vyšlo před 55 lety, 5. ledna 1959, však po listopadu 1989 ztrácel své čtenáře. Několikrát změnil majitele a v květnu 2005 vyšel kvůli špatným ekonomickým výsledkům naposledy. Krátce předtím jej koupil vydavatel Sebastian Pawlowski a spojil s týdeníkem Instinkt.

média
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%