Pokud bude počasí,
uvidíte jasný Jupiter

Pokud bude počasí,
uvidíte jasný Jupiter

5. 1. 2014

Nejlepší podmínky pro pozorování planety Jupiter by měly nastat právě dnes v noci. Největší a nejhmotnější planeta Sluneční soustavy projde takzvanou opozicí se Sluncem. Informoval o tom mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan. Záleží však na počasí, zda pomůže odkrýt krásy noční oblohy.

Jupiter je nyní vidět po celou noc v souhvězdí Blíženců. Podle Suchana se pozná snadno. „Je výrazně jasnější než okolní hvězdy a je to ta první "hvězda", která vás na nebi upoutá, když si jí nespletete s ještě jasnější Venuší nad západem,“ uvedl. Dalekohled ale ukáže Jupiter jako planetu s typickými pásy v její atmosféře a také se známou Velkou rudou skvrnou.

Chemické složení Jupiteru je podobné Slunci. Od hvězd se Jupiter liší pouze malou hmotností, která nestačí k vytvoření podmínek pro reakce, jaké probíhají ve hvězdách. Jupiter má také nejvíc měsíců ze všech planet Sluneční soustavy, a to 67. V horní atmosféře Jupiteru je teplota minus 160 stupňů, o 60 kilometrů hlouběji je přibližně stejná jako na Zemi a ještě kousek hlouběji je naopak vysoká teplota kolem 100 stupňů, dosahuje tedy bodu varu vody.

Začátkem ledna svítí zvečera jako Večernice nízko nad západním obzorem velmi jasná Venuše, ale koncem měsíce bude vidět naopak před východem Slunce jako Jitřenka. Tuto ranní viditelnost si uchová nejen v zimě, ale i po celé jaro. Venuše je po Slunci a Měsíci nejjasnějším objektem na obloze.

astronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.