Komiksový Tarzan se stal
lahůdkou mnoha kreslířů

Komiksový Tarzan se stal
lahůdkou mnoha kreslířů

6. 1. 2014

Duchovním otcem Tarzana byl americký spisovatel Edgar Rice Burroughs. Postava mladíka z džungle se poprvé objevila v románu Tarzan z rodu opic, jenž vycházel nejprve v roce 1912 v časopise, o dva roky později i knižně.

Tarzan byl obdařen neobyčejnou obratností a silou i schopností rychle se učit. Jeho příběhy byly sepsány do více než dvou desítek knih, staly se předlohou pro řadu filmových i rozhlasových zpracování. Od roku 1912 inspirovala Burroughsova kniha vznik kolem padesáti filmových děl, v nichž se jako nejznámější herecký představitel Tarzana do povědomí vryl ve 30. a 40. letech olympijský vítěz v plavání Johnny Weissmuller. V další slavné verzi z roku 1984 byl představitelem hlavní role Christopher Lambert.

Tarzan, potomek britského lorda vychovaný v africkém pralese opicemi, se stal i hrdinou komisků. Ten úvodní vyšel před 85 lety, 7. ledna 1929. První komiksové stripy ilustroval Kanaďan Hal Foster. V roce 1931 začal komiks o Tarzanovi vycházet jako celostránková příloha nedělních novin, jejím autorem byl Rex Maxon. Na kresbě Tarzana se od té doby vystřídala řada uznávaných kreslířů, z nichž asi nejznámější byl Američan Burne Hogarth.

komiks
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.