Lesní hláska u Slatiňan
získala původní podobu

Lesní hláska u Slatiňan
získala původní podobu

6. 1. 2014

Po celkové rekonstrukci byla v lesích na Chlumu u Slatiňan otevřena bývalá protipožární hláska. Opravy historického objektu stály státní podnik Lesy České republiky několik stovek tisíc korun. Kromě obnovy stavby bylo upraveno i její okolí a vykácena část stromů, které bránily v rozhledu. Vzniklo i ohniště s kmeny na sezení. Památka je volně přístupná veřejnosti, pro kterou je vítaným cílem výletů.

Hláska patří do souboru památkově chráněných objektů navazujících na Krajinnou památkovou zónu Slatiňansko-Slavicko. Z více než 100 let staré stavby se zachovalo jen kamenné torzo, po opravách se vrátila do původního stavu.

Objekt nechal postavit na přelomu 19. a 20. století kníže František Josef Auersperg kvůli lepšímu výhledu v tehdejší myslivecké oboře. Na válcové kamenné podezdívce spočíval dřevěný krytý ochoz, díky němuž činila výška stavby zhruba deset metrů. Po druhé světové válce, kdy byla obora zrušena, se o objekt nikdo nestaral, a tak postupně zchátral.

Hláska, návštěvníky většinou považovaná za torzo rozhledny, je propojena s turistickými okruhy navazujícími na slatiňanský zámek a dalšími cíly v okolí, jako je Kočičí hrádek nebo naučná stezka kolem Kochánovických rybníků. V sousedství se navíc nachází komplex rekreačních lesů Podhůra, muzeum starokladrubských koní v objektu nazývaném Švýcárna nebo rozhledna Bára s lanovým centrem.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.