Stalinova RVHP: za kolik,
komu a co musíte prodat

Stalinova RVHP: za kolik,
komu a co musíte prodat

7. 1. 2014

Památná moskevská schůzka, která ve stalinském duchu rozhodla o založení Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP), se uskutečnila přesně před 65 lety - 8. ledna 1949. Zúčastnili se jí tehdejší zástupci Bulharska, Československa, Maďarska, Polska, Rumunska a SSSR.

RVHP založil sovětský vůdce Josif Stalin na základě tuhé centralistické koncepce. Důležitou roli při jejím vzniku hrálo i hospodářské embargo, které proti státům s komunistickými režimy začaly uplatňovat demokratické země západní Evropy a USA. RVHP zanikla po 42 letech činnosti v červnu 1991.

RVHP se zpočátku omezovala jen na kontrolu obchodu členských zemí a na rozhodování o tom, kdo a komu má co prodat za ceny stanovené v převoditelných, avšak nekonvertibilních rublech, které platily pouze v rámci východního bloku. Organizace se tak stala nástrojem podřízení národních ekonomik členů zájmům Moskvy, která si své satelity připoutala dodávkami surovin. Centrálním plánováním, hubenými výsledky a uzavřeností RVHP notně pochroumala jak jednotlivá hospodářství, tak i vztahy mezi členskými zeměmi. Na Československu se fungování RVHP podepsalo především zaměřením na těžký průmysl.

Teprve v 60. letech stoupl důraz na větší integraci a vytvořil se nadnárodní plánovací orgán. Proti tomu se ale postavilo Rumunsko, které bylo označeno za převážně zemědělský stát. Vnější působnost RVHP zůstala omezená. Rada usilovala o spojení s Evropským společenstvím (ES), společná deklarace o navázání vztahů byla ale podepsána až v červnu 1988. Pády totalitních režimů ve většině členských zemích RVHP vedly k přechodu na tržní ekonomiku a v červnu 1991 byla na zasedání v Budapešti po 42 letech činnosti za účasti delegátů z devíti signatářských států, kde Československo zastupoval ministr hospodářství Vladimír Dlouhý, RVHP zrušena. Podepsaný protokol vstoupil v platnost 26. září 1991.

Kromě zakládajících členů byla členem organizace v letech 1949 až 1962 Albánie, v období 1950 až 1990 někdejší Německá demokratická republika, Mongolsko se k ní připojilo v roce 1962, Kuba o deset let později a Vietnam v roce 1978. Od roku 1964 se práce některých orgánů zúčastňovala Jugoslávie a na smluvním základě spolupracovala s RVHP i řada dalších států.

ČSSR socialismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...