Na Pustevnách budou
letos jen ledové sochy

Na Pustevnách budou
letos jen ledové sochy

7. 1. 2014

Pouze ledové sochy vzniknou o víkendu při tradičním sochařském sympoziu Sněhové království na Pustevnách v Beskydech. Vzhledem k vysokým teplotám nemohou pořadatelé zajistit dostatek sněhu pro sněhové sochy. S ledem problém není, je hluboce zmrazený, navíc budou umělci pracovat ve velkokapacitním stanu.

Pořadatelé přivezou led na Pustevny ve čtvrtek ráno, aby na něm mohli umělci začít pracovat. Jejich sochy v ledové galerii se budou hodnotit v neděli, návštěvníci mohou vidět sochaře při práci již v sobotu.

"Máme již vyzkoušeno, že za teplot okolo osmi stupňů Celsia dokážeme bloky ledu poslepovat a následná výdrž je asi 14 dnů. Navíc v ledové galerii bude teplota o několik stupňů nižší než v okolí," podotkl pořadatel Miroslav Hrabal. Připraveno je 240 bloků ledu o celkové hmotnosti asi 20 tun podchlazených na minus 25 stupňů Celsia.

Sníh pro sochy však v okolí dostupný není, nevydržel by ani umělý. "Takovou situaci jsme zažili již v roce 2006 až 2007, kdy byla zima stejně teplá. Měli jsme jednu sochu, která tála a byla špinavá, to již nechceme. Podmínky pro ledové sochy jsou mnohem lepší," uvedl Hrabal.

Sochařské sympozium na Pustevnách se letos bude konat 16. rokem. Dvoučlenné týmy vytvoří osm ledových soch, k dispozici budou mít nový rozměrnější stan. V dosavadních ročnících bylo vytvořeno přes 180 soch, na jejich tvorbě se podílelo 110 profesionálních výtvarníků z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska. Sochy si prohlédlo 170 tisíc lidí.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.