Hubbleův teleskop vidí
do velmi dávné historie

Hubbleův teleskop vidí
do velmi dávné historie

8. 1. 2014

Do historie vesmíru nahlédl dosud nejdále Hubbleův teleskop. Umožnil lidem pozorovat formování galaxií, které se odehrávalo před 13,2 miliardy let. Díky využití jedné z Einsteinových teorií američtí astrofyzici dokázali výkonný přístroj zaměřit na velmi vzdálené vesmírné objekty, jež dokumentují podobu nedlouho po velkém třesku. Teleskop objevil téměř tři tisíce většinou relativně malých galaxií.

500 milionů let po velkém třesku

Série snímků pořízených teleskopem amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zachytila dosud nejvzdálenější objekty, jež astronomům umožňují lépe porozumět procesům ve vesmíru „pouhých“ 500 milionů let po jeho vzniku. „Představte si, že jste se vrátili v čase do této doby a rozhlédli se po obloze. Galaxie jsou blíže. Jsou menší. Jsou jasně modré a jsou všude,“ popsal pozorování astronom Garth Illingworth.

Podle něj je většina pozorovaných galaxií až tisíckrát menší než Mléčná dráha, avšak on a jeho spolupracovníci ke svému překvapení našli i několik větších jasných galaxií. „Kosmické procesy byly v té době daleko rychlejší než dnes a ve vesmíru zřejmě mimo jiné nebyly žádné kovy,“ tvrdí Illingworth.

Pomohla teorie Alberta Einsteina

Technické a programové inovace umožňují teleskopům přinášet viditelné obrázky ze stále vzdálenějších oblastí, z nichž putuje k Zemi světlo delší dobu. Díky tomu dokumentují vzdálenější historii vesmíru. Tým Hubbleova teleskopu k nynějším pozorováním využil jednu z teorií fyzika Alberta Einsteina, podle níž se díky velmi silné gravitaci uvnitř masivních shluků galaxií mění vlastnosti světla. Když vědci namířili teleskop právě do těchto shluků, posloužily jim jako „přírodní dalekohledy“ a umožnily nahlédnout dále do historie.

Vědci doufají, že ačkoli jsou první pořízené snímky daleko méně ostré než obrázky z ne tak vzdálených oblastí, umožní jim lépe pochopit proces raného vývoje vesmíru.

astronomie vesmír
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%