Nejlepší vyslanec Belgie?
Přece světoznámý Tintin

Nejlepší vyslanec Belgie?
Přece světoznámý Tintin

9. 1. 2014

Neohrožený reportér a dobrodruh, který stojí vždy na straně dobra a prakticky nemá žádné špatné vlastnosti. Nejslavnější Belgičan i jeden z nejpopulárnějších evropských komiksů 20. století –  to všechno je Tintin. První příběh s ním vyšel před 85 lety, 10. ledna 1929, v belgickém listu Le Petit Vingtiéme.

„Tintin se zrodil z mé nevědomé touhy být dokonalý, být hrdinou,“ tvrdil jeho autor, kreslíř-samouk Hergé, vlastním jménem Georges Prosper Remi. Hergého komiksu se prodalo přes 200 milionů sešitů ve více než 70 jazycích. Hergé vydal příběhy ve 23 knihách, přičemž poslední příběh Tintin a Pikarové vyšel v roce 1976. Tři roky po smrti kreslíře Hergého (zemřel v roce 1983) vyšel ještě jeden nedokončený díl Tintin a alf-art.

Reportér pronikl i na filmové plátno, objevil se v televizi, divadle, počítačových hrách, na poštovní známce, minci a v Bruselu má dokonce sochu. V roce 2011 měl premiéru snímek Tintinova dobrodružství, který režíroval slavný Steven Spielberg.

Bývalý francouzský prezident Charles de Gaulle o Tintinovi jednou prohlásil, že je jeho „jediným vážným soupeřem na mezinárodním poli“. Belgický král Albert II. zase řekl: „Tintin je náš nejlepší vyslanec.“

komiks
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.