Duchové, rytíři nebo Bílá paní.
Kasteláni nabízejí nové atrakce

Duchové, rytíři nebo Bílá paní.
Kasteláni nabízejí nové atrakce

27. 4. 2012

Kasteláni deseti českých hradů a zámků hledají nové možnosti, jak přilákat návštěvníky. Přichystali proto speciální projekt Odhalte třináctou komnatu, ve kterém příchozí lákají na pohádkové bytosti spojené s daným objektem. Netradiční prohlídky památek s kostýmovanými průvodci a hrou začnou 5. května. Projekt pokračuje také na webové stránce, jejímž prostřednictvím prý chtějí pořadatelé na hrady dostat i ty, kteří raději sedí u počítače.

Těm, komu by se podobné prohlídky památek líbily, se mohou vydat na zámky Děčín, Chlumec nad Cidlinou, Kačinu, Kozel, Loučeň, Slatiňany, na hrady Grabštejn a Kost, na Slezskoostravský hrad a do kláštera v Broumově. Do projektu se tedy zapojily památky státní, soukromé, spravované městem i církví. Projekt organizuje sdružení Zlatý pruh Polabí, které na odhalování zámeckých třináctých komnat dostalo peníze z Integrovaného operačního programu, tedy fondu EU.

Jako třináctou komnatu označují na každé z památek místo, kam se běžně návštěvníci nepodívají. Musí ale předtím navštívit sedm památek do projektu zapojených a nasbírat sedm pomyslných klíčů, které mu otevřou právě třináctou komnatu na vybraném hradu či zámku.

Cyklus prohlídek s tajemnou postavou zahájí 5. května v Děčíně a na Kačině slavnosti, které zahrnou rytířská vystoupení, divadelní představení a soutěže pro děti či koncerty dobové hudby. Na Kačině bude turisty provázet duch hraběte Rudolfa Chotka, v Děčíně je přivítá Zikmund z Vartenberka, jemuž tamní přezdívají Černý rytíř. Na zámku Loučeň čeká na návštěvníky Bílá paní, na hradě Grabštejn provází postava představující svatou Barboru, patronku hradní kaple.

Termíny prohlídek, pravidla hry i další informace o projektu Otevřte 13. komnatu najdou zájemci na internetové stránce www.otevrte13komnatu.cz.

hrady a zámky památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.