Jak přemoci nespavost? 
Zkuste vyměnit matraci!

Jak přemoci nespavost?
Zkuste vyměnit matraci!

11. 1. 2014

Probouzíte se ráno bez energie a vstupujete do nového dne se ztuhlým a rozlámaným tělem? „Na vině může být nevhodná matrace, která neposkytuje páteři dostatečnou oporu. Důsledkem je nejen nekvalitní spánek, ale také špatné rozložení tělesné váhy, které může později vést k trvalejším změnám na páteři,“ upozorňuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Proč je nutné matraci měnit

Není možné říct, že existuje jedna univerzální matrace vhodná pro všechny. Lidé mají individuální nároky podmíněné jejich tělesnou váhou i zdravotním stavem. Obecně však platí, že stará a proleželá matrace tělu nesvědčí. Její kvalita je navíc přímo úměrná i kvalitě spánku. Je třeba si uvědomit, že na lůžku trávíme více než 2,5 tisíce hodin ročně a třetinu života prospíme. S ohledem na naše zdraví je proto vhodné měnit matraci zhruba po deseti letech, u levnějších typů i dříve.

Jak tvrdou matraci vybrat

Při výběru matrace je dobré věnovat pozornost její tvrdosti. „Pokud je příliš tvrdá, nebude se moci přizpůsobit tvaru těla, což vede ke špatné poloze páteře a následně i možným bolestem. Když je matrace naopak příliš měkká či proleželá, tělo nemá dostatečnou oporu. Ale nejde jen o páteř. Nekvalitní a nedostatečný spánek má negativní vliv na psychiku a snižuje i obranyschopnost,“ upozorňuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Dejte na rozum i pocity během testování

Při koupi matrace je také důležité spoléhat na vlastní rozum a pocit. Než matraci zakoupíte, měli byste si ji nejdříve otestovat a minimálně několik minut na ní ležet. Vyzkoušejte si také polohy, ve kterých obvykle spíte. Pokud se propadáte, matrace je příliš měkká. Pro správnou polohu páteře jsou vhodnější spíše středně tvrdé a tvrdší matrace (na stupnici tvrdosti matrací 1-5 jsou tyto označeny číslem 3 a výše).

Důležitý je i polštář

K zásadám zdravého spaní patří rovněž výběr odpovídajícího polštáře. „Ten slouží jako opora krční páteře, zabraňuje jejímu neúměrnému prohnutí a fixuje ji co nejvíce do roviny. Pokud spíte rádi na břiše, vyberte si měkčí a nižší polštář, aby se vaše páteř příliš nenamáhala. Jestliže preferuje spánek spíše na boku či na zádech, je dobré si pořídit vyšší, středně měkký nebo tvrdší polštář. Patříte-li k lidem, kteří během spánku často střídají polohy, zvolte přizpůsobivý polštář s pružnou náplní. Ať už budete zkoušet jakýkoli polštář nebo matraci, musíte se cítit především pohodlně a příjemně,“ uzavírá Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.   


spánek
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%