František Ronovský užíval
prastarou techniku malby

František Ronovský užíval
prastarou techniku malby

10. 1. 2014

Proslul rozměrnými díly a mezi techniky jeho výtvarného projevu patřila především enkaustika, práce užívající barev smíšených s voskem a následně vypálená, která je známá přibližně 4500 let a užívali ji už staří Řekové a Egypťané.

František Ronovský se narodil v rodině obchodníka s kávou. Studoval na přelomu 40. a 50. let na pražské Akademii výtvarných umění. Do výtvarného života vstoupil na konci 50. let, kdy se české umění vracelo k odkazu moderního umění. Tehdy vzniklo několik uměleckých skupin, které hrály významnou roli v návratu zdejšího umění k tradicím modernismu. Členem jedné z nich, Etapy, byl i Ronovský; byl také členem spolku Mánes.

Výtvarný zájem Ronovského se zpočátku soustředil k figuře a jejím vztahům v obrazové kompozici. V 60. letech se jako mnoho umělců přiklonil k abstrakci. V 70. letech se inspiroval tvorbou umělců rané renesance, tvořil rozměrné obrazy představující monumentální podobenství lidského života. V 80. letech začal pracovat s akrylem.

Český malíř František Ronovský, mimořádně významný figuralista 20. století, by 11. ledna oslavil 85. narozeniny. Zemřel náhle, při práci ve svém ateliéru, 17. března 2006.

malíři umění
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.