Sonja Baťová získala čestný
doktorát zlínské univerzity

Sonja Baťová získala čestný
doktorát zlínské univerzity

26. 4. 2012

Sonja Baťová, vdova po Tomáši Baťovi, získala čestný doktorát zlínské univerzity. Rektor Petr Sáha jí hodnost doctor honoris causa udělil za dlouholetou podporu Univerzity Tomáše Bati (UTB) od jejího založení až do současnosti, za její propagaci v zahraničí a za osobní přínos k rozvoji mezinárodních vztahů univerzity, řekl při slavnostním předání v univerzitním centru.

„Dnešek je pro mne výjimečný o to víc, že ocenění, které mi udělujete, udělujete současně mému manželovi, který mne do Zlína přivedl. Na univerzitě mu velmi záleželo. Snil o tom, že univerzita poroste a stane se intelektuálním centrem jeho rodného města,“ řekla Baťová, která se narodila v Curychu jako Sonja Ingrid Wettsteinová.

Baťová podle rektora společně se svým mužem podporovali od samého začátku myšlenku na založení univerzity ve Zlíně, která oficiálně vznikla v roce 2001. „Od začátku se plně angažovali, aniž by věděli, že univerzita jednou ponese jméno Tomášova otce,\" uvedl pro agenturu ČTK Petr Sáha.

Baťa byl po založení univerzity předsedou správní rady, soustředil se zejména na manažerskou práci, jeho žena spíše na část vzdělávací. Po úmrtí Tomáše Bati v roce 2008 jej manželka vystřídala v členství ve správní radě, využívala při tom zkušeností z práce ve správních radách dvou kanadských univerzit.

Sonja Baťová je mezinárodně uznávanou osobností, vytvořila například projekt cyklu přednášek zaměřených na zodpovědný kapitalismus. Přednášky se konají každý rok, pořádají je střídavě zlínská a torontská Yorská univerzita. Na první přednášce v Česku, která se uskutečnila letos v lednu v Praze, byl hlavním řečníkem nositel Nobelovy ceny Muhammad Júnus.

Baťová je mimo jiné zakladatelkou a předsedkyní Baťova muzea obuvi, které v Torontu každoročně navštíví více než 100 tisíc návštěvníků. Dosud získala několik čestných doktorátů na kanadských a amerických univerzitách. Je třetím nositelem této hodnosti zlínské univerzity, čestný doktorát doposud získal předseda Evropské komise José Manuel Barroso a architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná.

Tomáš J. Baťa zemřel 1. září 2008 ve věku 93 let. Byl synem zakladatele rozsáhlého obuvnického impéria, které proslavilo tuzemský obuvnický průmysl i v zahraničí. Druhá světová válka a nástup komunismu mu zabránily pokračovat v díle jeho otce v Československu. Založil proto v Torontu novou firmu Bata Shoe Organization. Po roce 1989 se Zlínem obnovil kontakty.

podnikání vzdělávání
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%