V Česku vzniká ojedinělý projekt,
jenž spojí nejstarší s nejmladšími

V Česku vzniká ojedinělý projekt,
jenž spojí nejstarší s nejmladšími

12. 1. 2014

Přestože naše populace rychle stárne, situace v poskytování sociálních a návazných služeb není ideální. A to jak z hlediska kapacit jednotlivých typů zařízení, tak jejich zaměření, které dostatečně pružně nereaguje na současné potřeby rodin pečujících o prarodiče. Sociální klima se vůči nestarší generaci zhoršuje včetně vztahů napříč generacemi.

„Vedle pokračující krize tradiční rodiny se zhoršuje zejména sociální zdraví seniorů. Ti čelí nejen sociálním a zdravotním problémům, ale také bezmoci, nezájmu, agresi nebo i násilí, kterých se na nich dopouštějí mnohdy jejich nejbližší,“ upozorňuje na současnou situaci seniorů Tamara Svrčková z Dobrovolnického centra Protěž, které se seniory denně pracuje.

Kvalitu života člověka neovlivňuje jen jeho finanční situace a aktuální zdravotní stav, ale i to, jak se může podílet na veřejném životě a jak tráví volný čas. Úroveň společnosti se určuje nejen výkonem, úspěchem a spotřebou jednotlivců, ale i tím, jak dokáže pečovat o bezbranné, nemocné, chudé, staré nebo hendikepované. Státní organizace a zařízení nemají dostatečnou kapacitu pro zvyšující se potřebu poskytování sociálních a návazných služeb, a proto roste význam neziskového sektoru. Nestátní neziskové organizace mohou operativně a mnohdy i s nižšími náklady poskytovat některé z těchto služeb.

Nejen klub pro seniory

Jednou z nových potřeb je péče o generaci seniorů, kteří zatím žijí v domácím prostředí, ale už nemají dostatek sil zajistit pravidelný chod své domácnosti a při drobnějších zdravotních problémech žít plnohodnotným životem. Vzrůstá též počet sendvičové generace, tedy těch lidí, kteří pracují a starají se zároveň o své prarodiče i děti. Ti řeší otázku, jak sladit profesní život s rodinnými povinnostmi nejen vůči svým potomkům, ale i vůči prarodičům, jejichž soběstačnost se začala snižovat. Tento problém řeší obvykle tím, že jeden dospělý, častěji žena, opouští své zaměstnání a pečuje jak o prarodiče, tak o děti. Třebaže základní potřeby obou těchto generací jsou shodné, jejich naplňování si vyžaduje odlišný přístup a různou časovou investici. To se pak časem odráží nejen na poklesu životní úrovně celé rodiny, ale současně na nárůstu psychických i fyzických problémů těch, kteří trvale, byť s láskou, pečují o své nejbližší.

Mnohé městské části sice disponují sociální a následnou péčí pro seniory, nicméně často jim chybí denní stacionář, kde by mohli pobývat senioři v době, kdy jsou jejich dospělé děti v zaměstnání. Praha 10 tak jako první v Česku přichází s unikátním projektem denního stacionáře pro seniory, který bude mít spojení se školkou, a tyto různé generace budou mít společné aktivity.

„Zaměření na propojování generací vychází z naší zkušenosti s tím, že když jsme připravili pro domovy seniorů program se školními dětmi nebo s dětmi z Klokánku, tak se to vždycky setkalo s velkým úspěchem,“ komentuje zákulisí vzniku projektu Tamara Svrčková.

Jak propojit generace

„V poslední době si vedení YWCA stále více uvědomovalo rostoucí potřebu péče o seniory, a to především o ty, kteří ještě nenaplňují podmínky přijetí do státních zařízení, ale kteří se bez péče rodiny, známých či sousedů neobejdou. Měli jsme vhodné prostory, ale neměli jsme zkušené pracovníky-pečovatelky. Prostřednictvím Komunitního plánování Prahy 10, do kterého se aktivně zapojujeme, jsme se domluvili na spolupráci a připravily tento projekt,“ objasňuje Jiřina Kozderová za sdružení YWCA, které se bude starat o realizaci projektu.

Program spolupráce mezi generacemi má velký přínos také pro dnešní děti, kterým chybí pravidelný kontakt s nejstarší generací a potřebují se neformálně učit respektu a službě starším. Senioři se naopak od dětí mohou naučit pochopit jejich potřeby a vidění světa. Střední generaci v projektu budou zastupovat odborníci a odborné lektorky.

 

Denní stacionář YWUŠKA
Denní stacionář pro seniory s cílem podpory porozumění mezi generacemi zahájí provoz 3. 2. 2014 na adrese Rybálkova 33, Praha 10. Různorodé aktivity budou připraveny na každý den školního roku od 8 do 16 hodin pro 10 až 12 dětí do 5 let a 10 až 12 seniorů nad 70 let.
Konkrétně bude program obsahovat: trénink paměti, kondiční a rehabilitační cvičení, výtvarné a hudební činnosti společně s dětmi z mateřské školky, literární programy, společné vycházky do parku Grébovka, přednášky, osvětová činnost (bezpečnost, zdraví, zdravá výživa, hygiena, péče o zevnějšek, práva a povinnosti). Zajištěno bude také stravování (dopolední a odpolední svačina, oběd). Prostor má zajištěn bezbariérový přístup.

stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.