Kaplického odkaz: místo
Chobotnice aspoň Rejnok

Kaplického odkaz: místo
Chobotnice aspoň Rejnok

13. 1. 2014

Český architekt Jan Kaplický, dlouhodobě žijící v Británii, se chtěl po emigraci vrátit do rodného města originální stavbou. Jeho návrh budovy Národní knihovny pro Prahu zvaný Chobotnice rozpoutal nevídané vášně – a skončil nezdarem.  A Kaplického život skončil nečekanou smrtí. Architekt zemřel před pěti roky, 14. ledna 2009. Skonal na pražském chodníku v 71 letech pár hodin poté, co se mu narodila dcera.

Blob, čili kapka

Kaplický žil od emigrace v roce 1968 v Británii. Zde také stojí jeho nejvýznamnější stavby. Jeho díla rozhodně nejsou fádní, ale naopak nepřehlédnutelná a kontroverzní. Inspirací mu byly organické tvary v přírodě – pavoučí sítě, motýlí křídla či rybí šupiny, pro což se vžilo anglické slovo blob (kapka či hrudka).

Nejinak tomu bylo i se slavným obchodním domem Selfridges v Birminghamu, jakýmsi lesklým „pásovcem“ tvořeným 20 tisíci hliníkovými terči, který doslova oživil do té doby šedivé město. Kromě Selfridges se Kaplický proslavil třeba novinářskou tribunou na londýnském kriketovém stadionu Lord’s, za kterou byl v roce 1999 oceněn prestižní Stirlingovou cenou.

Centrum v Českých Budějovicích

Spolu s mladými spolupracovníky ve studiu Future Systems, které v Londýně založil, se Kaplický snažil změnit tradiční pojetí architektury, používal nezvyklé materiály, dbal na ekologii, na využití přírodní energie a přirozeného světla. K posledním zakázkám studia patřil projekt nové stanice metra v Neapoli či muzeum Enza Ferrariho v Modeně, které bylo otevřeno až po Kaplického smrti v březnu 2012.

Zatímco Chobotnice, tedy knihovna, se v Praze stavět nebude, v plánu je výstavba Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích. Kaplický ho navrhl ve tvaru rejnoka.

Z umělecké rodiny

Jan Kaplický se narodil 18. dubna 1937 v umělecké rodině – jeho otec byl malíř, sochař a architekt, matka kreslířka. V Praze vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou a poté krátce působil na volné noze. Před svojí emigrací v roce 1968 se podílel na rodinném domě v Braníku a rampě k vile scenáristy Jaroslava Dietla.

S Kaplickým léta spolupracovala jeho první žena, architektka Amanda Levetová, s níž má syna Josefa. Dceru Johanku mu v den jeho smrti porodila o 41 let mladší druhá manželka Eliška Kaplicky Fuchsová.

architektura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.