Muži zaviní čtyřikrát
více nehod než ženy

Muži zaviní čtyřikrát
více nehod než ženy

13. 1. 2014

Mezi lety 1993 až 2012 zavinili muži v Česku 82,7 procenta dopravních nehod, zatímco ženy 17,3 procenta. Například v roce 2012 mohli muži za celkem 45 978 nehod, ženy jich způsobily 12 828. Na silnicích zemřelo předloni 523 mužů a 158 žen. Zatímco mužů je nejvíce usmrceno jako řidičů osobních aut, žen jako chodců. 

V Česku je mezi registrovanými řidiči 56,3 procenta mužů. Mezi řidiči, kterým již byly uděleny nějaké body za dopravní přestupky, je ale mužů 83,1 procenta. Jak mužům, tak ženám je nejvíce připsáno po dvou a třech bodech. Takzvaného vybodování, tedy zisku 12 bodů, dosáhlo 7,59 procenta mužů a 2,4 procenta žen.

"Pokud vezmeme v úvahu počet řidičů, kteří dosáhli určitého věku, a k tomuto číslu vztáhneme počet bodovaných řidičů daného věku, tak v tomto případě můžeme konstatovat, že největší skupinu tvoří muži ve věku 27 let a ženy ve věku 34 let," uvedlo oddělení ministerstva dopravy BESIP. Největší počet bodovaných řidičů, kteří mají na svém kontě 12 bodů, je ve věku 27 let. Nejvíce žen s 12 body je evidováno ve věku 39 let.

V evropských státech je podle BESIP 55 procent řidičů a 45 procent řidiček. Pouze čtvrtina obětí dopravních nehod na evropských silnicích jsou ale ženy.

Muži častěji havarují v zatáčkách, za snížené viditelnosti a při předjíždění. Ženy sice méně porušují dopravní předpisy, naopak nadprůměrně často havarují na křižovatkách. Ženy ve věku 25 až 59 let jako chodkyně méně často přecházejí na nebezpečných místech. "Naopak u mladších i starších žen lze zaznamenat chování podobné jejich mužským protějškům," dodal BESIP.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.