Svatý Marcel I. se 
ponížit nenechal

Svatý Marcel I. se
ponížit nenechal

15. 1. 2014

Jako patron čeledínů, uklízečů, uklízeček, metařů, zkrátka všech, kteří se starají o pořádek, je uctíván svatý Marcel I., jehož památku slaví římskokatolická církev 16. ledna. Bývá zobrazován jako papež, vedle něhož stojí u jeslí osel.

Svatý Marcel I. byl v pořadí 30. papežem katolické církve. Jeho pontifikát trval jen krátce – necelý rok, od května 308 do ledna následujícího roku. Zprávy o jeho životě a působení jsou velice kusé. Kromě toho, že se údajně zasadil o nové uspořádání církevní organizace a duchovní správy v Římě, se podle tradice měl dostat do sporu s císařem Maxentiem, který ho odsoudil k poklízení v římském zvěřinci a hlídání před veřejnými stájemi.

Zvláštní trest měl papeže především ponížit. Tomu ale těžká práce nevadila, vykonával ji bez odmluvy a ještě při ní stačil psát listy, spisy a zvládat svůj církevní úřad. Nakonec to byl císař, kdo ztratil trpělivost – nechal Marcela zbít a vyhnat z města. Vyhnanství dolehlo na rodilého Římana patrně více než těžká práce. Živý se už domů nevrátil, zemřel steskem za branami milovaného města, patrně 16. ledna 309.

svatí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.