Cesta na Sever 4:
Muzeum Vasa

Cesta na Sever 4:
Muzeum Vasa

1. 5. 2012

Loď Vasa se stavěla od roku 1626 a 10.8.1628 poprvé vyplula. Pár hodin po vyplutí ztroskotala. Po 333 letech – v roce 1961 se podařilo vrak lodě vyzvednout z mořského dna. Loď byla do poslední součástky opravena tak, aby byla jako původní. Liší se od originálu jen trochu světlejším dřevem. Loď Vasa je jednoznačně unikátním obrazem Švédska první poloviny 17. století. Zároveň je jednou z nejzajímavějších turistických atrakcí světa.

Vcházíme do námořního muzea Vasa. Sedáme si do sedaček a společně sledujeme pětadvacetiminutový film. I ti, kteří neznají jazyk, pochopí děj. Natěšeni a částečně seznámeni jdeme na prohlídku muzea. Nacházíme zde informace o lidech, kteří při katastrofě zahynuli. Obrovskou tečkou je pohled na nalezený skelet. Dovídáme se, jakým způsobem byla loď vytažena z mořského dna. Prohlížíme si exponáty autentických předmětů nalezených ve vraku. Za sklem, na polštářku obdivujeme jediný nalezený prsten...

Procházka muzeem je nádherná, nezapomenutelná. Ale člověka mrazí. Při pohledu na mnohé exponáty je nám opravdu smutno. Mnohým návštěvníkům se lesknou oči. Je to opravdu velký zážitek. Muzeum má 6 poschodí. Kromě vystavené lodí a všeho ostatního, co k ní patří, se zde nachází i prodejna, kde je možné nakoupit nejrůznější suvenýry, upomínkové předměty. Jsou zde k vidění kopie nalezených předmětů z lodě, katalogy, modely, plakáty. Je tu i možnost navštívit restauraci, kde jsou podávány švédské speciality. Další samozřejmostí jsou šatny, kam si můžeme odložit svršky, tašky... a také velice čisté toalety.

Problém zde nemají ani lidé s invalidními vozíky. Z přízemí do 6. patra jezdí prostorné výtahy. Pro ty, co nemohou momentálně chodit, jsou zde invalidní vozíky k zapůjčení. Při promítání filmu je myšleno na lidi s poruchami sluchu. A při prohlídce muzea i na ty s poruchami zraku. V celém objektu je dovoleno fotografování. Byli jsme sice upozorněni na to, že je zde šero a vlhko, takže nebudeme mít záruku, že se nám podaří pěkné fotografie. Přes veškeré varování se o to pochopitelně všichni pokoušíme. BUĎ a NEBO!!!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%