Máte nějaký dlouhodobý konflikt?
Zkuste jej vyřešit pomocí mediace

Máte nějaký dlouhodobý konflikt?
Zkuste jej vyřešit pomocí mediace

19. 1. 2014

Už se s tebou nebudu dál dohadovat, dám to k soudu! Takto radikálně končí dlouhodobé spory mezi sousedy, příbuznými, partnery. Lidé jako poslední instanci při řešení konfliktů využívají především soud. "Jednodušší, rychlejší a také levnější variantou řešení sporů může být mediace," říká v rozhovoru pro magazín i60 Mgr. Jitka Křivohlavá z mediační společnosti Aureamedia.  

Kdy je mediace výhodnější než řešení sporu soudní cestou?

Výhody plynoucí z řešení pomocí mediace v porovnání se soudním řízením jsou u těchto typů sporů zejména rychlost a nižší náklady. Vedle ekonomických výhod je důležitý prvek důvěrnosti - mediační setkání probíhá neveřejně v prostředí, které respektuje soukromí stran a důvěrnost sdílených informací. V mediaci se nehodnotí, nesoudí a nehledá viník, ale naopak strany mají možnost se vzájemně pochopit a zlepšit své vztahy. Mediátor podporuje spolupráci stran při hledání řešení a výsledkem mediace je vzájemně přijatelná dohoda odpovídající zájmům všech účastníků. Je to proces stran – strany se výrazně podílejí na jeho podobě a přebírají odpovědnost za podobu mediační dohody.

Pro jaké konkrétní typy sporů je mediace vhodná a kdy je naopak lepší obrátit se na soud?

Obecně je mediace jako mimosoudní řešení konfliktů vhodná pro spory v oblasti občansko-právní, kam patří například sousedské spory, spory mezi nájemníky a majiteli domu, pracovní, obchodní a firemní. Dále spory spotřebitelské a spory v oblasti rodinné, kam patří zejména spory při rozvodu, rozhodování o svěření dětí do péče, porozvodové rozdělení majetku, spory dědické či mezigenerační. V neposlední řadě je možné použít mediaci pro řešení interetnických sporů, sporů ve školách a mezi občanem a institucemi. Oblasti využití mediace jsou tedy velmi široké.

Základním ukazatelem vhodnosti pro mediaci je snaha obou stran věc řešit. Pokud je v těchto sporech účastník, který není ochoten sdílet relevantní informace nebo si přeje, aby rozhodnutí učinila nějaká autorita, nebude zde mediace fungovat. Také pokud je jedna ze stran závislá na alkoholu, drogách nebo je psychicky nemocná či použije vůči druhé straně hrozeb nebo fyzického násilí je mediace velmi obtížná, ne-li nemožná.

Jak vlastně mediace probíhá a jaká je role mediátora?

Samotná mediace má několik fází. Na počátku jsou mediátorem vysvětleny principy mediace, postup procesu a role mediátora a jsou dohodnuta pravidla usnadňující vzájemnou komunikaci. Poté zúčastněné strany dostávají prostor k popsání svého pohledu na situaci, se kterou přicházejí. Mediátor v této fázi nezávisle a nezaujatě účastníkům naslouchá, motivuje je ke sdílení informací a pomáhá jim v porozumění sobě i partnerovi. Následně dostávají účastníci možnost hovořit mezi sebou, mediátor jim pomáhá vytvořit podmínky k pochopení vzájemných odlišností a vede je ke spolupráci při hledání nových možností řešení. Mnohé věci se vyjasňují a atmosféra mezi stranami se vylepšuje. Mediátor zůstává nestranný, neradí a neřeší, pomocí mediačních technik provádí strany mediačním procesem. Výsledkem úspěšné mediace je jasně formulovaná a prakticky uskutečnitelná dohoda. Je potřeba zdůraznit, že se na dohodě podílejí a vytvářejí ji samy strany, to není úkolem mediátora. Dohoda je obvykle v písemné podobě, je stvrzena podpisy účastníků a mediátora.

Je dohoda učiněná pod dohledem mediátora konečná? Co když jedna ze stran dohodu neplní?

Dohoda je jako jakákoli jiná občansko-právní smlouva pro strany závazná. Může platit za nezměněných podmínek tak dlouho, dokud se strany jejím obsahem budou řídit. Pokud jedna ze stran dohodu neplní, je možné se obrátit na soud. Také je možné a vhodné vytvořenou dohodu nechat notářem sepsat ve formě notářského zápisu s doložkou vykonatelnosti či si nechat schválit dohodu soudem ve formě smíru.

Nemá stanovisko soudu jakousi „větší váhu“ než stanovisko mediátora? Z laického pohledu vzbuzuje soudní rozhodnutí větší respekt…

Mediace a soudní řízení jsou rozdílné procesy. Mediace je alternativou soudu, tedy mocenskému rozhodování s formálními pravidly soustředěnému jen na rozhodnutí o zákonných právech a povinnostech. Mediaci naopak využije ten, kdo chce mít kontrolu nad procesem a vliv na výslednou podobu dohody, kdo chce s druhou stranou jednat i v budoucnu a kdo si uvědomuje výhody takovéhoto převzetí zodpovědnosti.

Proč nejsou spory řešeny za pomoci mediátorů více, o mediaci se obecně toho moc neví?

Stále ještě není tato alternativa k soudnímu řízení v podvědomí lidí. To se ale mění. Výrazně k tomu přispěl zákon o mediaci, který je účinný od září roku 2012. Spolu s ním byly přijaty i změny souvisejících zákonů, zejména občanského soudního řádu, který umožňuje soudci na možnost řešení sporu za pomoci mediátora nejen upozornit, ale dokonce stranám nařídit první setkání s mediátorem. Pokud soud nařizuje mediaci, vybírají účastníci (při nedohodě soud) ze seznamu „zapsaných mediátorů“. Se zahájenou mediací jsou spojené i další procesní účinky – přerušuje se běh promlčecích a prekluzivních lhůt. Stát tedy vytvořil přijetím zákona o mediaci podmínky pro její rozšiřování a lidé budou mít možnost se s mediací setkávat stále častěji. Mediace je prospěšná a užitečná metoda a věřím, že se bude v budoucnu ještě více využívat.

Bývají spory řešené mediací o hodně rychlejší než soudní řešení?

Samozřejmě. Volit soudní cestu bývá mnohdy vleklé a drahé. Oproti tomu u mediace odpadá dlouhé čekání na mediační jednání. Mediace nabízí chráněné prostředí, ve kterém se obě znesvářené strany mohou cítit natolik bezpečně, že bez dalších zatěžujících argumentů a průtahů hledají cestu dohody. Možnost kdykoli ukončit mediaci – tedy její dobrovolnost – motivuje strany k větší efektivitě jednání a snaze najít společné řešení. Obvykle po prvním tříhodinovém sezení dochází ke zmírnění ostrosti sporu, ne-li ke konečné dohodě.

Kolik stojí vlastně služba mediátora a jsou náklady na mediaci levnější než poplatky a výlohy u soudu?

Neexistuje jednotný sazebník. Jsou spory na svou přípravu jednodušší, vyžadující malé náklady, ale může tomu být i naopak. Průměrně se hodinové sazby pohybují od 500,- Kč do 1500 za hodinu mediace. U komplikovaných a komplexních sporů to může být i více, ale zároveň je možné poskytnout mediaci i bezplatně. U nařízeného prvního setkání s mediátorem podle zákona o mediaci, resp. ustanovení občanského soudního řádu se platí odměna 400,- Kč za hodinu setkání s mediátorem. Soud může nařídit až tříhodinové setkání, následná mediace provedená na základě uzavření smlouvy o provedení mediace je již zpoplatněna dle dohody mezi mediátorem a stranami. Obvykle si náklady na mediaci mezi sebe strany dělí rovným dílem, mohou se však dohodnout i na jiném způsobu.

 

Mgr. Ing. Jitka Křivohlavá
Vystudovala právnickou fakultu UK v Praze a ekonomickou fakultu VŠZ. Dříve pracovala jako právnička komerčních firem, nyní se zaměřuje na právní poradenství neziskovým společnostem, zejména občanským sdružením zabývajících se prací s rodinou, péčí o děti a pomocí lidem v obtížných situacích. V roce 2011 absolvovala komplexní mediační výcvik při Asociaci mediátorů ČR a od roku 2013 je také "zapsanou mediátorkou".

právo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%