Našly se kosti prvního
anglického krále?

Našly se kosti prvního
anglického krále?

17. 1. 2014
Zřejmě se rodí velká archeologická senzace. Kosti, které mohly patřit slavnému králi Alfrédovi Velikému z 9. století, objevil ve Winchesteru v jihozápadní Anglii tým britských archeologů. Oznámila to archeoložka Kate Tuckerová z Winchesterské univerzity.

Pozůstatky pánevní kosti pocházejí z vykopávek v opatství Hyde a byly uloženy v muzeu ve Winchesteru, někdejším hlavním městě Alfrédova království. „Tyto kosti byly nalezeny nejblíže hlavnímu oltáři opatství a patřily asi čtyřicetiletému muži,“ uvedla Tuckerová. Podle ní by mělo jít o ostatky Alfréda Velikého nebo jeho syna Edwarda: „Je to pravděpodobně jeden z nich. Pokud víme z kronik a záznamů, jediní lidé pohřbení v té době tak blízko hlavnímu oltáři, kteří byli v tomto věku, mohou být buď Alfréd nebo Edward.“

Tým Kate Tuckerové současně vyloučil, že by kosterní pozůstatky objevené loni v hrobě u nedalekého kostela sv. Bartoloměje ve Winchesteru patřily Alfrédovi Velikému. Radiokarbonovou metodou archeologové určili, že kosti pocházejí až ze 14. století.

Alfréd, který žil pravděpodobně v letech 849 až 899, patří k velkým postavám anglických dějin. Jako král Wessexu sjednotil roztříštěné anglosaské státečky v boji proti dánským Normanům, které dokázal několikrát jednoznačně porazit. Bývá považován za prvního anglického krále, oficiálně však byl prvním králem celé Anglie korunován až jeho vnuk Athelstan.

archeologie Velká Británie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.