Alzheimera lze odhalit
na základě rozboru krve

Alzheimera lze odhalit
na základě rozboru krve

28. 4. 2012
 

Nový krevní test odhalí Alzheimerovu nemoc s 96% přesností. Navíc možná dokáže rozpoznat nemoc ještě předtím, než se objeví její příznaky, jako je například ztráta paměti. Pro pacienty to znamená velkou výhodu – nemoc samotná totiž začíná i deset let před vypuknutí prvních symptomů.

Test zachytí i rané změny

„Test je jednoduchý, má vysokou přesnost a k jeho provedení stačí jediná kapka krve,“ říká profesor medicíny Robert Nagele, vynálezce nového testu. Test v krvi sleduje protilátky typické pro Alzheimerovu chorobu.

Změny na mozku začínají dávno předtím, než se objeví symptomy. Mozkové buňky umírají a jejich obsah se vylévá do krevního řečiště. „Vaše tělo vyrábí protilátky proti těmto buněčným pozůstatkům. Byly objeveny tisíce různých protilátek a mnohé z nich jsou spojené právě s Alzheimerem,“ dodal Nagele.

Nagelův tým zkoumal krevní vzorky pacientů s onemocněním i bez něj. Pro srovnání do výzkumu zahrnul i pacienty s rakovinou prsu a Parkinsonovou nemocí. „Parkinson a Alzheimer jsou velmi podobná onemocnění, protože neurony umírají u každého z nich. Zajímalo mě, zda test dokáže odlišit tyto nemoci mezi sebou,“ dodal Nagele.

Přesnost 96 procent

Test dokázal identifikovat vzorky s Alzheimerem s 96% přesností. V průběhu výzkumu Nagele navíc zúžil seznam protilátek, které je nutné sledovat, na deset. Podle Nagela je velká naděje, že test dokáže odhalit Alzheimera i před vypuknutím příznaků, to bude ale předmětem dalšího zkoumání. „Pokud vše dobře půjde, mohl by být test dostupný do jednoho roku,“ dodal Nagele.

Jiní odborníci ale varují, že jásat by bylo předčasné. Výsledky Nagelovy studie je nutné ověřit na větším vzorku pacientů. Pokud by se jeho úspěšnost prokázala i tam, znamenalo by to pro pacienty řadu výhod. Mohli by se na příchod nemoci lépe připravit nebo se s předstihem zapsat do klinických studií.

 

Celý článek vznikl ve spolupráci s www.toplekar.cz. Tento a další články o zdraví seniorů si můžete přečíst zde.
Alzheimerova nemoc zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.