Na hrobě má jen tři slova: 
Johnny Weissmuller, Tarzan

Na hrobě má jen tři slova:
Johnny Weissmuller, Tarzan

19. 1. 2014

Zářil nejprve v bazénu a poté i na filmovém plátně. Američan Johnny Weissmuller (vlastním jménem Peter Johann Weissmüller) během své plavecké kariéry získal pět zlatých olympijských medailí a překonal 67 světových rekordů. Jako herce ho nejvíce proslavila role Tarzana, kterou ztvárnil ve dvanácti snímcích. Má svou hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy, v roce 1983 byl uveden do národní olympijské Síně slávy.

Původem Banátský Němec, který se narodil u rumunského Temešváru, odcestoval do Spojených států se svými rodiči, když mu byl jeden rok. V dětství byl často nemocný, a tak na radu lékaře začal v jedenácti letech s plaváním.

V roce 1922 poprvé překonal světový rekord, na OH 1924 v Paříži získal tři zlaté a jednu bronzovou medaili a o čtyři roky později v Amsterodamu přidal další dva triumfy. Nedlouho poté ukončil sportovní kariéru.

Jeho vysoká postava neunikla pozornosti filmařů. Po úspěchu Tarzana se objevil ještě v dalších dobrodružných filmech, ale v 50. letech začala jeho hvězda pomalu uhasínat. Později si pětkrát ženatý Weissmuller vydělával na živobytí i jako plavecký instruktor nebo vrátný hotelu v Las Vegas.

Zemřel před 30 lety, 20. ledna 1984 ve věku 79 let v mexickém Acapulku. U tohoto přístavního letoviska je i pohřben. Na jeho hrobě si lze přečíst krátký, ale všeříkající nápis: Johnny Weissmuller, Tarzan.


herci Hollywood
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%