Eva Olmerová, hvězda,
která bohužel shořela

Eva Olmerová, hvězda,
která bohužel shořela

20. 1. 2014

V šedesátých letech minulého století patřila mezi nejvýraznější ženy pohybující se na české hudební scéně. Plně rozvinout talent jí však zabránila nemoc, závislost na alkoholu a také nepřízeň vládnoucího režimu.

Eva Olmerová, legendární zpěvačka hitů jako Čekej tiše nebo Jsi jako dlouhý most, se narodila před 80. lety, 21. ledna 1934 v Praze. V mládí hrála na kytaru a klavír, jezdila na koni, plavala a hlavně zpívala. Zlom v jejím životě nastal v roce 1962, kdy se dostala do divadla Semafor, kam ji jako náhradu za Evu Pilarovou přivedl dramaturg a skladatel Karel Mareš.

Díky Semaforu se Olmerová téměř ze dne na den stala hvězdou, která ale nedokázala naplno zazářit. Žila divoce a střídala vzestupy a pády – vyhazovy ze Semaforu, deprese po emigraci druhého manžela, prášky a alkohol. Za normalizace se k tomu připojil i zákaz vystupování a třetí nevydařené manželství. Potom následoval už jen sestup. K závislosti na alkoholu se přidaly také vážné zdravotní problémy.

Na počátku 80. let dokázal zpěvačku na čas vrátit k muzice Michael Kocáb, ale skvělá alba Zahraj i pro mě (1981) a Vítr je rváč (1983) byly pro Olmerovou jen malou satisfakcí. Vynikající jazzová zpěvačka a šansoniérka zemřela 10. srpna 1993 ve věku 59 let.

výročí zpěvačka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.