Janáčkova Její pastorkyňa
nebyla Praze dost dobrá

Janáčkova Její pastorkyňa
nebyla Praze dost dobrá

21. 1. 2014

Opera Leoše Janáčka Její pastorkyňa patří spolu se Smetanovou Prodanou nevěstou a Dvořákovou Rusalkou mezi nejoblíbenější česká díla světového operního repertoáru. O to pozoruhodnější je, že pražské Národní divadlo kdysi odmítalo tuto operu uvést.

Nejprve neúspěšná divadelní hra

Její pastorkyňa vznikla původně jako divadelní hra, jejíž autorkou byla spisovatelka Gabriela Preissová. Námětem díla jsou mezilidské vztahy uvnitř uzavřené vesnické komunity. Život všem na očích, spojený s nutností zachovat si tvář, vede ženu Kostelničku až k tajné vraždě nemanželského dítěte její nevlastní dcery Jenůfy.

Realistické drama ze slováckého venkova nezaznamenalo u publika velký úspěch. Zaujalo ale Leoše Janáčka, jenž Preissovou požádal o možnost námět zhudebnit. Spisovatelka zpočátku nesouhlasila, nakonec se ale dala přesvědčit. Janáček dal příběhu podobu opery o třech dějstvích, přičemž libretu ponechal původní formu prozaického textu.

Pemiéra se konala před 110 lety v Brně

Po dokončení opery ji Janáček nabídl Národnímu divadlu v Praze. Vedení „zlaté kapličky“ však dílo odmítlo. Podle jedné verze ho považovalo za neproveditelné, podle jiné byla důvodem nesnášenlivost mezi Janáčkem a dirigentem Karlem Kovařovicem. Někteří hudební historici zase tvrdí, že se Její pastorkyňa stala obětí ideologických bojů uvnitř tehdejší pražské umělecké komunity.

Proto měla Její pastorkyňa premiéru v Brně – stalo se tak před 110 lety, 21. ledna 1904 v Brně. Teprve o dvanáct let později zažil Janáček satisfakci v podobě uvedení svého díla v pražském Národním divadle. Odtud se jeho opera vydala do světa, přičemž sklidila úspěch mimo jiné ve Vídni, v Německu i v New Yorku. Dnes je Její pastorkyňa na repertoáru mnoha světových operních domů a diváci ji v zahraničí často oceňují víc než publikum v Česku.

Brno opera
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.