Důl Cullinan vydal
obrovský diamant

Důl Cullinan vydal
obrovský diamant

21. 1. 2014

Svět diamantů je na nohou – společnost Petra Diamonds v Jižní Africe ohlásila nález vzácného modrého diamantu, který váží 29,6 karátu. Drahokam se našel v diamantovém dole Cullinan, je prý vysoce kvalitní a po vybroušení bude velmi cenný. V roce 2008 se v tomtéž dole našel modrý diamant o hmotnosti 26,6 karátu a z něj vybroušený sedmikarátový kámen později v aukci vynesl 10,5 milionu švýcarských franků (dnes 234 milionů Kč).

„Kámen je mimořádně jasně modrý s výjimečnou sytostí, tónem a čistotou. Je pravděpodobné, že jako vyčištěný kámen bude mít obrovskou cenu a význam,“ uvedl jeho nálezce.

Modré diamanty jsou hned po červených nejvzácnější a jihoafrický důl Cullinan je jejich hlavním nalezištěm na světě. Loni v dubnu tam stejná společnost našla modrý diamant o hmotnosti 25,5 karátu a prodala ho za 16,9 milionu dolarů (dnes 344 milionů Kč).

Předloni v listopadu si modrý diamant z jihoafrického dolu, který vážil 10,48 karátu a byl velký zhruba jako mandle, našel kupce za 10,27 milionu švýcarských franků (dnes 229 milionů Kč). Tím byl stanoven nový cenový rekord za karát.

Z dolu nedaleko Pretorie pochází také největší hrubý diamant světa – Cullinan, který se našel v roce 1905. Váha původního kamene byla 3106 karátů. Po opracování byl rozdělen na několik menších kamenů, které nyní zdobí anglické korunovační klenoty. Cullinan I. neboli Hvězda Afriky je zasazen v královském žezle a s 530 karáty je druhým největším broušeným diamantem na světě.

diamanty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.