Česká mincovna razí
medaile s Karlem Velikým

Česká mincovna razí
medaile s Karlem Velikým

21. 1. 2014

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí pamětní zlaté a stříbrné medaile s portrétem Karla Velikého, který byl nazýván také otcem Evropy. Od jeho smrti uplyne letos 1200 let. První exemplář mince převezeme symbolicky 25. ledna na slavnostní mši ve svatovítské katedrále kardinál Dominik Duka. 

Karel Veliký byl prvním středověkým císařem Říše římské. V Evropě rozvrácené po pádu starověkého Říma se zasadil o obnovu vzdělanosti, výtvarného umění a stavitelství. "Tím, že položil pevné základy kultuře v našem civilizačním prostoru, si vysloužil přízvisko otec Evropy," podotkl marketingový manažer mincovny Lukáš Jokl.

Portrét Karla Velikého ponesou mince, které v Jablonci razí v licenci novozélandské mincovny. Takzvané smart mince jsou skutečným platidlem a mají větší sběratelskou hodnotu než medaile. Stříbrné mají nominální hodnotu jednoho novozélandského dolaru a zlaté pěti dolarů. Všechny mají společnou lícovou stranu s britskou královnou Alžbětou II. Ta je jedním z nejvýznamnějších potomků Karla Velikého, a to ve 41. generaci. Mezi potomky se ale hlásí například i Schwarzenbergové nebo Lobkowiczové.

Autorem rubové strany mince s portrétem Karla velikého je uznávaný jablonecký medailér Vladimír Oppl. Zlatá mince o hmotnosti 15,56 gramu vychází v limitované edici 500 kusů a investoři ji pořídí za 16 900 korun. Stříbrná 13gramová mince se razí v nákladu 1000 kusů a přijde na 890 korun. "V následujících dvou letech budou v této sérii vydány ještě další dvě mince s portréty císařů Svaté říše římské, a to Karla IV. a Karla I. Rakouského," dodal Jokl.

Zájem o investice do zlata a dalších drahých kovů v současné době klesá, oživení světové ekonomiky obrátilo zájem investorů k akciím. To loni přineslo největší propad cen zlata na světových trzích. Cena se snížila o 28 procent, což byl největší pokles za 32 let.

mince
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.