Češi vyrážejí na stále
kratší pobytové zájezdy

Češi vyrážejí na stále
kratší pobytové zájezdy

22. 1. 2014

Češi preferují v létě i v zimě stále kratší dovolené. Roste tak zájem o třídenní lyžařské pobyty či pětidenní letní dovolenou u moře. Lidé se tak snaží ušetřit, někteří také preferují více kratších zájezdů za rok.

"Délka zájezdů se zkracuje již několik let a podle dosavadních prodejů již lze tvrdit, že i letos bude tento trend pokračovat," uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Zatímco ale na lyžařské zájezdy Češi jezdí čím dál častěji na tři až čtyři dny na úkor týdenních pobytů, u letní dovolené u moře roste zájem o zájezdy trvající týden či maximálně 12 dní na úkor dříve populárních čtrnáctidenních.

Podle statistik serveru Zajezdy.cz klesá v létě zájem o dovolené delší než devět dní. Nejčastěji lidé v létě jezdí na osmidenní zájezd, ty tvoří z celkových prodejů 56 procent. O polovinu letos vzrostl zájem o pětidenní zájezdy vlastní dopravou.

"Klienti v létě mají největší zájem o týdenní pobyty. Podíl zájezdů na deset či 11 dní každým rokem klesá. Předpokládáme, že tento trend bude pokračovat. Lidé budou stále více kombinovat týdenní dovolenou u moře s lyžařským pobytem v zimě nebo si v zimě návštěvu u moře zopakují," řekl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Více se podle něj prodává také kratších lyžařských zájezdů především do Itálie a Rakouska.

Cestovní kanceláře jsou ale v nabídce letních zájezdů kratších než týden omezeny letovým řádem charterových dopravců. Narozdíl od Německa je proto malá.

Důvodů ke zkracování pobytů je podle cestovek několik. "Pro určitou část populace jsou určitě důvodem finance a snaha ušetřit, pro druhé pak naopak snaha cestovat raději na kratší dobu, ale častěji a na více míst. Stále více Čechů si dopřává hned několik kratších dovolených ročně," vysvětlil Šatný.

dovolená
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...