Jitka Zelenková představí
dosud nevydané nahrávky

Jitka Zelenková představí
dosud nevydané nahrávky

23. 1. 2014

Patnáct na CD dosud nevydaných nahrávek a tři novinky přinese kompilační dvojalbum zpěvačky Jitky Zelenkové, které pod názvem Já tě mám ráda sestavil editor Jan Adam. Písně opěvující nejen lásku partnerskou, ale i lásku k životu, lidem a profesi, pocházejí nejen z jedenácti řadových alb a mnoha singlů Zelenkové, ale i z rozhlasového a televizního archivu. Dvojalbum vychází 14. února a o tři dny později bude pokřtěno na koncertě v pražském Divadle Hybernia.

"Na všech mých deskách se objevují písně na téma vztahy a láska. Nestřílím desky od boku, nevydávám je pravidelně a dlouho nad nimi přemýšlím. Honza Adam mě přivedl na myšlenku vydat ke svatému Valentýnu cédéčko s tématem lásky. Zjistili jsme, že takových písniček o lásce různých podob mám veliké množství," řekla Zelenková.

Do kompilace zařadila třiašedesátiletá rodačka z Brna tři převzaté skladby. Still Got The Blues (s českým textem Já v sobě dál mám blues Eduarda Krečmara) si zpěvačka našla ve zpěvníku irského kytaristy Garyho Moora. Krečmar otextoval i úspěšnou píseň I Believe I Can Fly (Najednou křídla mám) z repertoáru zpěváka R. Kellyho. Třetí novinkou Zelenkové je jedno z nejslavnějších boler všech dob Bésame Mucho, které napsala mexická skladatelka Consuelo Velásquezová. "Jsou to tři absolutně stylově odlišné věci - blues, soul a latina. Převzaté písně jsme vždycky zpívala proto, že mi takové skladby nikdo z tuzemských skladatelů nenabídnul," uvedla Zelenková.

Na kompilaci dále mimo jiné zařadila slavný jazzový evergreen Cole Portera Co znamená mít rád (What Is This Thing Called Love?) v duetu s Martou Kubišovou, písně z repertoáru Ally Pugačevové (Písnička o lásce), Eltona Johna (Sorry Seems To Be The Hardest Word),The Everly Brothers (Kéž jsem to já) či Barbry Streisandové a Barryho Gibba (Bílý dům). Doplňují je písně tuzemských autorů Oty Petřiny, Vítězslava Hádla, Jiřího Zmožka a Jana Neckáře. Svůj hlasový projev Zelenková charakterizuje jako "vyprávěcí pop".

"Když už přezpívávám nějakou píseň, snažím se být v něčem originální. Rozdíl je už v tom, že jsem si vždycky vybírala hlavně po mužských interpretech nebo skupinách," podotkla Zelenková, která zpívat začínala v pražském Divadle Rokoko. Od roku 1973 pak na 14 let zakotvila v doprovodné dívčí skupině Karla Gotta. "Byla to skvělá doba, oni mi ukázali, jak se to má správně profesionálně dělat. Sice je mi vyčítáno, že kvůli spolupráci s nimi není tolik vnímána moje sólová kariéra, ale mnohé mě naučili," sdělila zpěvačka, která v roce 1980 nahrála první sólové album Zázemí, které se setkalo s velkým ohlasem u posluchačů i odborníků.

V současné době vystupuje s pianistou Lvem Rybalkinem a kontrabasistou Františkem Rabou a v muzikálu Fantom Londýna uváděným v divadle v Ostravě v roli královny Viktorie.

zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.