Kam po laně příště?
Na pyramidy či Eiffelovku

Kam po laně příště?
Na pyramidy či Eiffelovku

23. 1. 2014

Loni v létě na sebe upozornil tím, že po napjatém laně překonal americký Velký kaňon. Za sebou má ale celou řadu dalších bláznivých kousků, mimo jiné přechod Niagarských vodopádů.

Americký provazochodec a akrobat Nikolas Wallenda patří k sedmé generaci rodinného klanu cirkusových umělců a eskamotérů, jemuž se přezdívalo „létající Wallendové“. Mimochodem, kořeny tohoto rodu lze údajně vysledovat až do roku 1780, kdy jeho členové vystupovali v Čechách.

Profesionálně už od třinácti

Poprvé se Nik Wallenda postavil na lano nedlouho poté, co začal chodit. Ve čtyřech už dokázal po napjatém provaze chodit zcela bez pomoci a od svých třinácti se, stejně jako jeho předci, živí profesionálním vystupováním v cirkusech a na různých show.

Do povědomí veřejnosti se zapsal svými dech beroucími kousky hned několikrát. V říjnu 2008 přejel na kole po laně napjatém ve výšce 41 metrů nad zemí, aniž by použil bezpečnostní síť nebo jiný druh jištění. V červnu 2012 se pro změnu stal prvním člověkem, který po provaze překonal Niagarské vodopády.

Smrti se prý nebojí

Prozatím poslední exhibicí Nika Wallendy byl více než 400 metrů dlouhý přechod přes Velký kaňon v Arizoně. Akrobat kráčel nad několikasetmetrovou hlubinou bez jakéhokoli jištění. „Nebojím se smrti,“ ujišťoval před odvážným pokusem. Ale zároveň poznamenal, že by raději „zemřel jako stoletý v posteli vedle své ženy“.

Slavný provazochodec hodlá s podobnými výkony pokračovat do svých padesátin: „Egyptské pyramidy či pařížská Eiffelova věž, je mnoho míst na světě, kde bych chtěl chodit po laně,“ řekl Nick Wallenda, který 24. ledna slaví 35 lety narozeniny.

dobrodružství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.