Jak to vypadá na horách?
Sezóna začne napodruhé

Jak to vypadá na horách?
Sezóna začne napodruhé

24. 1. 2014

Mráz a nový sníh v posledních dnech výrazně zlepšily lyžařské podmínky na horách v celém Česku. Sněhu sice nepřipadlo až tak mnoho, ale díky poklesu teplot mohli začít vlekaři ve větší míře vyrábět umělý sníh. Řada skiareálů proto o nadcházejícím víkendu rozšíří provoz, nebo na druhý pokus naplno odstartuje sezonu.

V Krkonoších například v Rokytnici nad Jizerou se o víkendu rozjedou vleky poprvé po dvou týdnech. Sněhová děla zde běží naplno. V Harrachově nenapadlo skoro nic, ovšem také tam se díky příznivým podmínkám zasněžuje, a v provozu je tak červená sjezdovka na Čertově hoře, modrá na Rýžovišti a pracuje se na zprovoznění červené.

Rovněž ve všech areálech krkonošského SkiResortu Černá hora – Pec pracují sněžná děla o sto šest, takže tam bude o víkendu zřejmě otevřeno přes 20 kilometrů sjezdových tratí. Na Benecku se o víkendu kromě vleků opět rozjede lanovka a lyžovat se bude třeba také v Šachtách ve Vysokém nad Jizerou. V Říčkách v Orlických horách je zatím v provozu jen červená sjezdovka, ale dál se zasněžuje. Středisko v Červené Vodě přidá v sobotu dětskou sjezdovku, dobrá sněhová pokrývka leží také na sjezdovce Třebovská v blízkých Čenkovicích.

V Jizerských horách by mohla být v neděli otevřena modrá sjezdovka na Tanvaldském Špičáku, v provozu bude zřejmě i areál v Kořenově – Příchovicích. Až v pondělí bude zřejmě v provozu areál Bedřichov, kde vlekaři ještě musí zasněžovat. Na Ještědu mají být díky umělému zasněžování o víkendu v provozu sjezdovky F10, Liberecká, Nové pláně, a možná i Skalka.

V Krušných horách bude o víkendu kromě areálu Zadní Telnice částečně v provozu pravděpodobně také středisko Klíny, a areál Klínovec hlásí dokonce výborné podmínky, ačkoli upraveny jsou stále jen čtyři sjezdovky. Na Božím Daru je otevřen areál Neklid, lyžuje se i na Bublavě. Provoz zatím nezahájí skiareál Bouřňák. Mimo provoz zůstává také areál v Horním Podluží v Lužických horách.

Na Šumavě většinou přírodního sněhu také moc nespadlo, takže je nutné zasněžovat uměle. Středisko Ski&Bike Špičák má v provozu dvě sjezdovky, Spodní Šanci a Slalomovou sjezdovku. Lyžování na čerstvém prašanu o víkendu zřejmě čeká návštěvníky skiareálu Lipno, na Kvildě i v Horní Vltavici, zlepšují se podmínky na Zadově a vynikající podmínky hlásí rakouská strana Šumavy. V provozu jsou i areály Nad nádražím, Samoty, Belveder či Goldhof. Lyžovat se dá také ve skiareálu v Kašperských Horách, ale menší areály v Přimdě, Kocourově či sjezdovka Sádek jsou mimo provoz.

Ve středních Čechách se bude opět lyžovat v Chotouni u Prahy a na Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku. Nově bude lyžařům k dispozici areál Šibeniční vrch u Mnichovic nedaleko Prahy.

Na Vysočině mohou lidé zamířit na Šacberk u Jihlavy, Křemešník u Pelhřimova či novoměstský Harusův kopec. Od soboty bude možná v provozu i vlek v Novém Jimramově na Žďársku.

V Jeseníkách ale o víkendu pojedou asi všechna větší střediska kromě Červenohorského sedla, kde nemají zasněžování.

Beskydy mají také dobré podmínky pro umělé zasněžování, ale část středisek se otevře až během příštího týdne. V provozu budou už o víkendu určitě Bílá, Mezivodí a zřejmě i Karolinka nebo Kohútka, naopak třeba v Mostech u Jablunkova zatím vlekaři nevědí, kdy zahájí provoz. V areálu Razula je stále v provozu polovina stejnojmenné sjezdovky, jezdí se také ve středisku Synot Kyčerka, na Stupavě či Sachovce v Horní Bečvě. V sobotu obnoví provoz areál na Trojáku v Hostýnských vrších.

lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.