V Plzni zkouší unikátní
přípravek proti leukémii

V Plzni zkouší unikátní
přípravek proti leukémii

25. 1. 2014

Unikátní léčebnou metodu založenou na použití kmenových buněk zkoušejí lékaři z plzeňské fakultní nemocnice, kteří vyvinuli nový přípravek pro pacienty s leukémií a jinými zhoubnými onemocněními krve. Lék má pomoci léčit imunitní komplikace po transplantaci kostní dřeně, především při reakci štěpu proti hostiteli.

„Léčebnou metodu schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv a odborníci nyní zahajují klinickou studii, při níž nabídnou tento postup hematologicko-onkologickým pacientům,“ řekla mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

Plzeňská fakultní nemocnice je tak jediná v Česku, která nabízí pacientům se zhoubným onemocněním krve léčbu pomocí tzv. mesenchymálních kmenových buněk. Zcela nový léčebný postup je podle prvních zkušeností efektivní a nezatížený vedlejšími komplikacemi. „Může pomoci vrátit pacienta po transplantaci do aktivního života,“ uvedla mluvčí.

Mesenchymální kmenové buňky se získávají z kostní dřeně, podkožního tuku nebo pupečníkové krve. Vlivem zevního prostředí se mohou vyvinout do buněk chrupavky, kosti nebo tukových buněk. Proto se k nim stále více upírá pozornost odborníků z různých oborů medicíny. Tyto buňky dokážou také reagovat s buňkami imunitního systému a tlumit nežádoucí nebo nadměrně vystupňované imunitní reakce, podporují hojivé procesy a regeneraci buněk a tkání a je tak možné je využít i při buněčné terapii – regenerativní medicíně k léčbě řady onemocnění.

V hematoonkologii se ověřuje využití těchto kmenových buněk pro léčbu závažné imunitní komplikace po transplantaci kostní dřeně od příbuzného či nepříbuzného dárce. Těžké formy této komplikace mohou zásadně zhoršit výsledek transplantace. Organismus často špatně reaguje na standardní léčbu pomocí preparátů potlačujících imunitu. Navíc je taková standardní terapie spojena s řadou komplikací, které významně snižují kvalitu života transplantovaného pacienta a mohou ho ohrozit i na životě.

rakovina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...