Mimořádná expozice
ukáže kostry dinosaurů

Mimořádná expozice
ukáže kostry dinosaurů

25. 1. 2014

Část jedné z největších světových sbírek koster a zkamenělin dinosaurů se dostane do Prahy v rámci unikátní expozice Dinosaurium. Nabídne více než padesát exponátů s až téměř 300 miliónů let starými skelety a fosíliemi. Výstava začne na pražském Výstavišti v Křižíkově pavilonu 14. března a potrvá do 29. června. Exponáty zapůjčí moskevský Borisiakův paleontologický institut ruské akademie věd (RAV).

„Paleontologický ústav RAV vlastní mimořádně důležitou sbírku fosílií, která je dobře známa široké odborné veřejnosti. Návštěvník tak bude mít možnost prohlédnout si exempláře, které běžně nejsou k vidění,“ uvedl Tomáš Přikryl z Geologického ústavu Akademie věd ČR. Výstavu doplní projekce dokumentárních filmů.

„Čeští návštěvníci uvidí tuto sbírku navíc v podobě, v jaké byla vytvořena a předvedena zatím pouze ve Švédsku – ve velmi působivé panoramatické prohlídce,“ doplnil za pořádající Beyond Entertainment Štěpán Janeček. Instalace expozice si podle něj vyžádá několik týdnů. Sestavení koster, mezi nimi i 6,5 metru dlouhý skelet tarbosaura, zabere prý paleontologickému týmu deset dní.

Loni například na pražské Výstaviště přilákala tisíce lidí výstava Tutanchamon – jeho hrob a poklady. Přiblížila objevení hrobky faraona Tutanchamona a příběh slavného archeologa Howarda Cartera. Součástí expozice byla přesná kopie hrobky staré více než tři tisíce let. Výstavu tvořilo přes tisíc exponátů, které byly napodobeninami původních předmětů: kopie zhotovili egyptští řemeslníci podle starých technologií.

pravěk prehistorie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...