Čtení aneb čtu, čteš, čteme

Čtení aneb čtu, čteš, čteme

27. 1. 2014

Je nás hodně, kteří milujeme čtení kdekoliv a kdykoliv, tedy i v době letní, o prázdninách či dovolené. A lásku ke knihám a ke čtení bychom rádi předali i dětem. Několik tipů pro všechny, kterým leží na srdci vztah dětí ke knihám a ke čtení.

Příklady táhnou
Čtoucí dospělý je pro dítě ten nejlepší příklad, že čtení knih je činnost samozřejmá a běžná součást života.

Zapojte celou rodinu
Číst dětem nemusí pouze rodiče, můžete zapojit babičky, dědečky, strýčky, tetičky, vychovatele, učitele... nebo starší sourozence, kterým již samostatné čtení a čtení nahlas nedělá problémy.

Správný výběr
Čtení vybírejte podle toho, co dítě zajímá, co ho baví. Nemusíte číst jen příběhy, číst nahlas se dá i naučná kniha o pirátech, vesmíru, dinosaurech, traktorech, hadech, kočičkách nebo hadech.

Staňte se herci
Měňte hlasy a intonaci, šeptejte, zvyšujte hlas, vymýšlejte si. Překvapivou změnou příběhu, který už dítě dobře zná, probudíte zvídavost a zájem.

Vysvětlujte
Je důležité, aby dítě rozumělo textu, proto nepodceňujte vysvětlování slov, která mohou být pro malého čtenáře/posluchače neznámá.

Povídejte si s dětmi o obrázcích
V knihách pro děti jsou ilustrace velmi důležité, proto je při čtení nevynechávejte. Příběh takovou "odbočkou" nijak neutrpí.

Dejte knihu dítěti do rukou
Kniha má být přítelem, nikoli věcí nedotknutelnou. Pokud jste zvolili knihu přiměřeně k věku dítěte, nemusíte se bát, že jí nějak ublíží. Pro úplně nejmenší děti jsou vhodné knihy-hračky nebo leporela s tvrdými deskami.

Jedno místo
Pro dětské knížky doma najděte jedno místo, kam je budete ukládat. Knihy půjčené z knihovny by měly být na hromádce zvlášť.

Čtěte pravidelně
Odborníci doporučují nejméně 10 minut každý den a to v dobu, kdy na to budete mít klid a bude to pro vás i naslouchajícího potěšení. Nejvhodnější čas je prý před spaním.

Sdílejte četbu se staršími dětmi
děti, které už čtou samy, povzbuzujte, aby vám předčítaly zajímavé nebo vtipné pasáže z právě rozečtené knihy.

Tvořte si
Pracujte s tím, co jste s dětmi přečetli, i při jiných volnočasových aktivitách. Doporučit lze například ruční tvoření (malování obrázků podle textu, vyrábění záložek), návštěvy muzeí, výběr filmů a podobně.

Motivujte
Slibte dítěti, že když dočte knihu, pustíte si film, který byl podle ní natočen. A nemusí jít jen o hollywoodské trháky pro starší děti, na DVD jsou třeba příběhy z Večerníčků.

Čtení = Potěšení
Čtení má být pro všechny zúčastněné potěšením, nikoli stressovou záležitostí.

Zdroj: Městská knihovna v Praze

knihovna knihy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%