Vycházka k meandrům

Vycházka k meandrům

1. 5. 2012

Příroda se probouzí, jaro je tady. Sluníčko a nádherné počasí donutí i největší lenochy, aby vyšli ze svých brlohů a šli prozkoumat, co vše se přes zimu změnilo. Je jedno, zda k lepšímu či horšímu. Na změny je zvědavý každý. Důkazem jsou i zájezdy, výlety nebo vycházky našeho Senior klubu. Senioři jsou zvídaví a těší se z každé nabídnuté akce. Jednou takovou byla vycházka k meandrů řeky Odry.

Na starobohumínském náměstí se nás sešlo  24. Všichni sportovně oblečeni a obuti, vybaveni sklenicí vody a dobrou náladou. Vyšli jsme poznávat krásy meandrů naší řeky Odry.

Naučná stezka přírodní památkou Hraniční  meandry Odry v Bohumíně je asi 9 km dlouhá a vede ze Starého Bohumína až téměř k soutoku Odry s Olší. My volíme cestu jen do 1. poloviny. Náš „průvodce“ – člověk, který poznáváním bohumínské přírody a historie celým svým duchem žije, se nám celou cestu pečlivě věnuje. Hovoří o původním toku Odry, o tom, jak tento tok změnily povodně, o flóře, fauně…Hovoří velice fundovaně a my všichni jsme s opravdovým zájmem posloucháme.

Stezka začíná u nástupního místa pro vodáky. To na Odře vzniklo v roce 2011. Pokračuje po „Valu“, u kterého bylo v letech 1905-1973 koupaliště. Jdeme kolem tzv.“Malého Kališáku“. Toto je umělé jezero, které vzniklo po těžbě štěrku a písku. Je zde čistá voda. Takže je oblíbeným místem rybářů. Snad každý rozený Starobohumíňák se v tomto jezeře naučil plavat. Většina z nás tak, že byla jednoduše do vody nečekaně vhozena. Cestou vidíme rozkvetlou střemchu, v jezeře uměle vysázené lekníny. Docházíme k protrženému meandru. Stojíme na šterkové lavici. Je to vlastně naplavenina,  kterou vytvořil říční proud. Kolem řeky je už léta tzv. Vrbina. Každým ročním obdobím a každým rokem se znatelně mění. Kdysi jsme si v ni i hráli, chodili tam na vycházky nebo i randit. Dnes je zcela jiná. Zvláštní. Spousta suchých větví, které mohou každou chvíli spadnout, jí dodává tajemnosti. Je zde velké množství vrb, ale také orsejí, žlutých sasanek nebo česneku medvědího, ze kterého naši lidé dělají tinkturu či ho jednoduše nakládají do sklenic pro \"horší časy\". Pozorujeme řeku. Všichni ji moc dobře známe po všech stránkách. Víme ,jak dokáže být klidná,ale také co nám způsobila v uplynulých letech. Všichni máme v hlavě obrovskou povodeň, kdy mnozí z nás měli na zahradě až skoro 2 m vody. Pohledem na dnešní zázračné meandry v duchu snad všichni Odře odpouštíme. Cesta je místy dosti nepříjemná. Chvílemi máme obavy, aby se s námi náhodou neutrhl břeh. Dělá to poměrně často. Po více jak 3 hodinách naše vycházka končí. Než se rozejdeme, uděláme společné foto před info tabulí u loděnice. Ještě „povinná\" zastávka na občerstvení a každý jde tam, kam zrovna potřebuje.

Moc pěkný a vydařený slunečný den. Prožili jsme něco, nač tak brzy určitě nezapomeneme. Jarní akce začínají pěkně a zajímavě.

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%