Na západní frontě klid: 
válka zbavená všech iluzí

Na západní frontě klid:
válka zbavená všech iluzí

30. 1. 2014

Nejslavnější román německého spisovatele Ericha Marii Remarquea Na západní frontě klid vycházel nejprve na pokračování v novinách – v listopadu a v prosinci 1928 v deníku Vossische Zeitung. Na tom není nic neobvyklého, stejně tomu tak bylo i u řady jiných, dnes populárních i zapomenutých děl. Román Na západní frontě klid měl ovšem u čtenářů novin takový úspěch, že už v následujícím měsíci vyšel v knižní podobě. Stalo se tak před 85 lety, 31. ledna 1929.

Sugestivně napsaná kniha líčí na základě autorova vlastního prožitku hrůzy první světové války očima mladičkého vojáka, Prušáka Paula Bäumera. Spolu s několika svými kamarády je pod silným psychickým nátlakem okolí donucen ukončit studium na gymnáziu a dobrovolně se přihlásit k výcviku s tím, že bude brzy odvelen na frontu. Paul popisuje vše od výcviku plného šikany, přes válku, až po dovolenou a život v kasárnách. Postupem času jeho nadšení pro válku opadá a kamarádi jeden po druhém umírají. Všechny scény jsou sepsány do nejmenších detailů a velmi naturalisticky.

Vyprávění, které zbavuje čtenáře jakýchkoli iluzí o válečných hrdinstvích, se okamžitě stalo bestsellerem a čte se dodnes. Už v roce 1929 byl tento román přeložen do 26 jazyků, zásluhou Bohumila Mathesia také do češtiny.

knihy spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.