Dojemné: poslední polární
medvěd v Africe umírá žalem

Dojemné: poslední polární
medvěd v Africe umírá žalem

31. 1. 2014

Velmi dojemný příběh. Wang je jediný polární medvěd, kterého lze spatřit v Africe. Žije v ZOO v jihoafrickém Johannesburgu a už dva týdny truchlí pro svoji milovanou družku Geebee, která náhle zemřela ve výběhu 13. ledna na infarkt. Wang a Geebee jsou partnery od roku 1985, kdy byli jako asi roční medvíďata do Johannesburgu přivezeni.

„Když jsme zjistili, že je Geebee mrtvá, nedovolil nám se k ní přiblížit,“ řekla agentuře Reuters hlavní veterinářka ZOO Katja Koeppelová. Jídla se podle ní téměř nedotkl a pečlivě hlídal mrtvou družku. Nakonec musela použít silná sedativa, aby bylo vůbec možné ostatky medvědice odnést.

Pro Wanga to tím ale neskončilo a po následující dva týdny se nedal utišit. Jindy klidný, najednou trhal hračky a ohnul dokonce kovová dvířka od kotce. Truchlil a plakal. Jako zvíře.

Geebee do Jihoafrické republiky přivezli z Kanady, Wanga ze ZOO v Japonsku. Ačkoli byli stále spolu, potomky neměli, protože vhodné podmínky k páření u samic nastávají jedině v případech, kdy se okolní teplota alespoň měsíc udrží pod 20 stupni Celsia. Což samozřejmě na jihu Afriky není dost dobře možné. Oba medvědi se ale na svůj druh dožili vysokého věku.

V přírodě žijí lední medvědi v průměru 18 let a dosahují hmotnosti kolem 400 kilogramů. Wang ale teď váží „pouhých“ 250 kg – kvůli vysokému věku, jaterním potížím a psychickému traumatu ze ztráty dlouholeté partnerky.

Vyhlídky bohužel nejsou příznivé. „Nečekám, že bude žít déle než rok. Je mu teď třicet, je to starý, velmi smutný pán,“ lituje Koeppelová. Patrně mu není pomoci, jinou medvědici nepřijme a zahyne žalem.

S Wangovým odchodem zřejmě nadejde konec ledních medvědů v Africe. „Není správné chovat je v takovém prostředí, nesnažíme se je udržet, protože se tady nemohou rozmnožovat. Nepovažuji za správné chovat lední medvědy v zajetí v Africe,“ dodala smutně veterinářka.

ZOO zvířata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.