Adolphe Sax: skoro neznámý
vynálezce skvělého saxofonu

Adolphe Sax: skoro neznámý
vynálezce skvělého saxofonu

3. 2. 2014

Víte, po kom se jmenuje kouzelný hudební nástroj zvaný saxofon? Za "jediný nástroj, který dokáže vyjádřit něhu i vášeň", označil skladatel Georges Bizet právě saxofon, jehož vynálezce Adolphe Sax zemřel 4. února 1894. Málo se o něm ví, ale byl to skvělý muzikant.

Tento málo známý belgický hudebník, který též některé další nástroje vylepšil, musel ale o svůj vynález svést mnoho soudních bitev, kvůli čemuž několikrát zbankrotoval. Když v bídě zemřel, používaly po něm pojmenovaný nástroj jen vojenské kapely a plně doceněn byl až o čtvrt století později díky jazzu.

Narodil se jako Antoine-Joseph Sax 6. listopadu 1814 ve valonském městečku Dinant jako nejstarší z jedenácti dětí do rodiny výrobce hudebních nástrojů. Už v patnácti letech vyrobil pro průmyslovou výstavu v Bruselu klarinet ze slonoviny a dvě flétny, s nimiž slavil úspěch. Ve svých 24 letech vylepšil basklarinet, což si nechal patentovat. V roce 1841 se přestěhoval do Paříže a zhruba ve stejné době vynalezl saxofon, na nějž získal po dlouhých peripetirích patent v roce 1846.

hudebníci vynálezci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.