Dana Vávrová: velmi smutný
odchod překrásné Leontýnky

Dana Vávrová: velmi smutný
odchod překrásné Leontýnky

5. 2. 2014

Ačkoliv se uplatnila především v Německu, pro české diváky zůstane navždy především Leontýnkou z hudební komedie Ať žijí duchové! Ještě jí nebylo ani deset, když dostala nabídku, aby si zahrála v tomto dětském příběhu. A právě film plný pohádkových postav z ní udělal hvězdu, která kamkoliv se pohnula slyšela dětské volaní: „Leontýnko!“ Prostředí divadla a filmu ji okouzlilo. V Česku pak hrála i v řadě dětských seriálů, například My všichni školou povinní, Bambinot a Arabela.

Láska mladé herečky a zralého režiséra

Dana Vávrová, jejíž o čtyři roky starší sestrou je bývalá televizní hlasatelka Hana Heřmánková, se narodila 9. srpna 1967 v Praze. Odmalička navštěvovala dramatický kroužek a v roce 1986 ukončila studium na pražské konzervatoři. V roce 1982 byla obsazena do hlavní role židovské dívky v západoněmeckém televizním seriálu Ein Stück Himmel (Kousek nebe). V Německu poznala o 28 let staršího režiséra Josepha Vilsmaiera, za něhož se v devatenácti letech provdala a měla s ním tři dcery – Janinu, Terezu a Josefínu.

Na filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1998 uvedla svůj režijní dlouhometrážní debut o mladé ženě trpící bulimií Hunger – Sehnsucht nach Liebe (Hlad – Touha po lásce). Později natočila rodinný film Hurá na medvěda (2000) nebo spolu s manželem drama z období druhé světové války Poslední vlak (2006), ověnčený Bavorskou filmovou cenou.

Hezká, pracovitá, kamarádská

Naposledy se Vávrová na filmovém plátně objevila v roce 2008 v manželově historickém dramatu Zkáza lodi Gustloff. Film vypráví o plavidle s civilisty, jež v lednu 1945 zasáhla tři sovětská torpéda a tím připravila o život pětkrát víc lidí než zkáza Titanicu.

Pak už ale přišel neodvratný konec – přesně před pěti lety, 5. února 2009, Dana Vávrová ve věku 41 let podlehla rakovině. „Byla to velmi krásná, pracovitá a kamarádská žena, spolupráce s ní byla báječná. Je mi moc líto, že zemřela,“ vzpomínala Nina Divíšková, jež si zahrála ve filmu Poslední vlak, který Vávrová režírovala.

Ten těžký boj
se nedal vyhrát...

O tom, že Daně Vávrové diagnostikovali lékaři rakovinu děložního hrdla, věděli jen její nejbližší. Téměř rok trvající terapie a léky bohužel nezabíraly. Přidaly se metastázy na játrech a plicích, rakovina se rozšíila do celého těla. V posledních dnech už bylo jasné, že pacientka svůj boj o život nemůže vyhrát. Dana Vávrová zemřela na klinice v Mnichově obklopena svými nejbližšími – tedy dcerami a manželem Josephem Vilsmaierem.

 

herci rakovina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.