VZP letos vydá na pojištěnce více peněz

VZP letos vydá na pojištěnce více peněz

5. 2. 2014

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dá letos za péči v průměru na pojištěnce o 957 korun více než loni. Bude to celkem 23.842 Kč, což je o 4,18 procenta více. Celkové náklady na zdravotní péči ze základního fondu jsou plánovány na 142,2 miliardy korun, tedy o tři miliardy vyšší než loni. VZP přidá nemocnicím, ambulancím i lázním. Méně vydá jen za léky, což je možné díky poklesu cen.

"Rok 2013 byl kritický pro celé zdravotnictví, management VZP přijal řadu opatření, aby pojišťovna zůstala finančně stabilní. Našli jsme úspory uvnitř systému tak, aby to nedopadlo na dostupnost péče," uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Loni podle něho VZP uspořila za zdravotnický materiál 300 milionů korun, 400 milionů korun za léky a 600 milionů za svůj provoz. Úspory převedla do základního fondu.

Náměstek ředitele pro úsek zdravotní péče Petr Honěk upřesnil, že průměrné náklady na jednoho klienta v lázeňské péči stoupnou letos oproti loňsku o 11 procent. Lůžková péče si polepší v průměru o 7,1 procenta, z toho nemocnice o 6,7 procenta, a léčebny dlouhodobě nemocných a hospice dokonce o zhruba 11 procent. Výrazné navýšení tak dostanou ty druhy péče, které nejvíce postihla omezení loňské úhradové vyhlášky.

V praktickém lékařství stoupnou platby v průměru jen o 0,1 procenta. Praktické lékaře podle analýzy VZP nezasáhla tolik omezení loňské úhradové vyhlášky, proto navýšení u nich nebylo letos prioritou. VZP má podle ředitele nicméně zájem na spolupráci s kvalitními praktiky, proto je od letoška začala odměňovat za celoživotní vzdělávání. Více peněz půjde do onkologického screeningu v rámci celorepublikové preventivní akce.

Za léky v průměru pro jednoho klienta zaplatila VZP loni 3722 korun, letos by to mělo být 3699 korun, tedy o 0,6 procenta méně. VZP chce ušetřit mimo jiné díky systému pozitivních listů, tedy seznamu doporučených léků, které nakoupila levněji. "Přípravky zařazené na pozitivní list mají tu výhodu, že jsou při nejnižší možné ceně stejně kvalitní jako dražší léky, ale pacienti je navíc mají v lékárnách vždy bez doplatku," uvedl Honěk.

zdraví zdravotnictví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%