V Brně jsou hvězdy
stříbrného plátna

V Brně jsou hvězdy
stříbrného plátna

8. 2. 2014

Letohrádek Mistrovských v Brně zahájil výstavu s názvem Hvězdy stříbrného plátna. Na fotografiích, plakátech a pomocí osobních předmětů představí filmové a divadelní hvězdy první republiky a protektorátu. Výstava potrvá do 4. května. Přiblíží život například Adiny Mandlové nebo Vlasty Buriana, informoval kurátor výstavy Petr Lukas.

„Poprvé ve velké míře je vystavená pozůstalost Adiny Mandlové. Máme zhruba 25 předmětů, do kterých patří obuv a oblečení včetně luxusního kožichu,“ uvedl Lukas s tím, že další vystavované památky osobní povahy se vztahují k Nataše Gollové, Věře Ferbasové nebo Zitě Kabátové. Výstava připomene i Buriana nebo Lídu Baarovou.

„Chybět nebude ani doposud jediná žijící herečka, která vystupovala s králem komiků Vlastou Burianem v jeho divadle a také ve filmu Ryba na suchu, Marie Štrosová Steinerová,“ podotkl Lukas. Akce nabídne i originální filmové plakáty, dobové fotografie nebo kostýmy ze seriálu Hříšní lidé města pražského.

Podle Lukase je období od poloviny 20. let 20. století až po polovinu 40. let právem nazýváno zlatým věkem československé kinematografie. „V té době se rozvinula kariéra mnoha legendárních režisérů jako Lamač, Machatý, Slavínský, Frič a Vávra. Díky nim vznikly nesmrtelné filmy Přednosta stanice, Ducháček to zařídí, Eva tropí hlouposti, Kristián, Cesta do hlubin študákovy duše a další, ve kterých hrály právě vystavované hvězdy,“ dodal Lukas.

film výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.