V Ostravě vystoupí klavírní 
virtuos Alexander Gindin

V Ostravě vystoupí klavírní
virtuos Alexander Gindin

10. 2. 2014

Má to být prvotřídní hudební zážitek. Podle expertů jeden z nejtalentovanějších a nejoriginálnějších pianistů současnosti Alexander Gindin zahraje v Ostravě. S Janáčkovou filharmonií vystoupí hned na dvou koncertech 13. a 14 února. Rodák z Moskvy (1977), laureát prestižních klavírních soutěží v Moskvě a Bruselu uvede například Rachmaninovův Koncert pro klavír a orchestr. Kromě této skladby se mohou posluchači těšit na Kupkovu Picassiádu, Rachmaninovův Ostrov mrtvých a Fresky Piera della Francesca z dílny Bohuslava Martinů. Koncerty začínají vždy v 19:00.

Ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla uvedl, že výběr těchto děl není náhodný. Zvolil skladby, pro které se inspirací staly obrazy. „V hudební literatuře najdeme četné důkazy o tom, že se skladatelé často nechávali a nechávají inspirovat výtvarným uměním,“ vysvětlil.

Z názvu skladby ostravského skladatele Karla Kupky je okamžitě patrné, že mu inspirací byly Picassovy kresby. Podnětem Rachmaninovovi pro vznik Ostrova mrtvých byl stejnojmenný obraz švýcarského malíře Böcklina. V případě Martinů to pak byly fresky v chrámu svatého Františka v toskánském Arezzu.

Koncert bude řídit švýcarský dirigent Kasper Zehnder. Ten mimo jiné působil i v Praze, kde v letech 2005 až 2008 převzal po Jiřím Bělohlávkovi vedení Pražské komorní filharmonie.

koncert
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.