Olympijská pochodeň je k vidění
v Národním technickém muzeu

Olympijská pochodeň je k vidění
v Národním technickém muzeu

11. 2. 2014

Chcete si na vlastní oči prohlídnout olympijskou pochodeň? Nyní máte možnost. Pochodeň je k vidění až do konce olympijských her, tedy do neděle 23. února 2014 ve vestibulu Národního technického muzea v Praze na Letné, a to denně kromě pondělí.

Olympijská pochodeň Soči 2014 má za sebou dlouhou pouť. Olympijský oheň byl tradičně zažehnut v Aténách, v rámci štafety se olympijský oheň dostal ve speciálních kapslích až na dno Bajkalu, největšího jezera na světě. Olympijská pochodeň se dostala i do vesmíru na palubu Mezinárodní kosmické stanice.

Do Prahy přivezl pochodeň kapitán ruského ledoborce

Na severní pól dovezl pochodeň 19. října loňského roku jaderný ledoborec 50 let vítězství, který je součástí ruské civilní jaderné flotily Rosatomflot. Kapitán ledoborce, Valentyn Davydjanc, přivezl v minulém týdnu jednu ze 14 oficiálních pochodní do Prahy.

 „Přivézt do Prahy olympijskou pochodeň, která se dostala až na severní pól, je pro mě velká čest. Lze říci, že první rekordy letošní olympiády padly právě díky cestě našeho ledoborce s olympijskou pochodní na severní pól. Poprvé v dějinách arktické námořní plavby byl pokořen severní pól během polární noci, a navíc jsme po cestě s pochodní dosáhli rychlostní rekord – vzdálenost z Murmansku k severnímu pólu, což je bezmála 2 600 kilometrů, jsme urazili za pouhých 91 hodin,“ prohlásil Valentin Davydjanc.

Tloušťka ledu, na němž se uskutečnil slavnostní ceremoniál dobytí severního pólu olympijským ohněm, byla 130 centimetrů.

Olympijská pochodeň Soči 2014 

 Pochodeň je jedním ze základních atributů olympijské štafety. Pochodně pro Soči 2014 jsou vyvedeny v pestrých a teplých barvách, které mají symbolizovat pohostinnou, radostnou, upřímnou a inspirativní atmosféru štafety. Obě pochodně – pro olympiádu a paralympiádu – mají stejný tvar a rozměry, ale liší se barevným provedením. Olympijská pochodeň má červenou barvu, která je pro ruský sport charakteristická, zatímco paralympijská je nebesky modrá a má symbolizovat sílu ducha a pevnou vůli paralympioniků.

Koncepce vychází z kontrastů pořádající země, z nichž hlavním je tradice a modernizace. Motivy z ruských pohádek se prolínají s vizemi inovací a technologického rozvoje. Tvar pochodně připomíná siluetu pera pohádkového ptáka Ohniváka, které podle legend přináší štěstí.

Tým designérů pod vedením Vladimira Pirožkova a Andreje Voďanika se především soustředil na funkčnost a spolehlivost pochodní v extrémních podmínkách ruské zimy – za silného větru a mrazu. Korpus je vyroben metodou lití z olověných slitin a má kovově lesklý povrch. V horní části je ozdoben emblémy olympijských a paralympijských her, vyvedenými formou inkrustace. Rukojeť a středová ozdobná část jsou odlity z mimořádně pevného, průhledného polymeru.

Pochodeň váží přibližně 1,8 kilogramu, jeho výška dosahuje 95 centimetrů, šířka (v nejširším místě) je 14,5 centimetrů a tloušťka 54 milimetrů. Váha a vyvážení jsou přizpůsobeny co nejpohodlnějšímu držení při běhu. Celkově bylo vyrobeno 14 olympijských a přes tisíc paralympijských pochodní, které byly testovány v extrémních podmínkách.

olympiáda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%