Májka, Jesenka. Potraviny,
které přežily změnu režimu

Májka, Jesenka. Potraviny,
které přežily změnu režimu

14. 2. 2014

Vzpomínáte na nanuk Rollo Bruno či Míša? Zatímco první socialistická značka zmizela v propadlišti dějin, druhá se stále úspěšně prodává. Potravin, které přežily změnu režimu, je přitom celá řada.

Dětský tvarohový krém Pribináček letos oslaví 60. výročí své existence. Ani v tomto případě nejde zdaleka o jedinou značkou vzniklou v někdejším socialistickém Československu, která úspěšně vydržela politické a hospodářské změny na přelomu 80. a 90. let.

Pojďme se tedy podívat na ty, které vznikly mezi lety 1948 až 1989, a dodnes zůstaly na trhu.

Bon Pari - Drops s ovocnými příchutěmi začal v roce 1978 produkovat podnik Čokoládovny v Praze-Modřanech. V 90. letech byla výroba přestěhována do továrny Sfinx v moravském Holešově. Značka patří švýcarskému koncernu Nestlé.
Granko - Instantní kakaový nápoj tohoto názvu vyrobil poprvé v roce 1979 národní podnik Čokoládovny v závodě Soja Kolín. Pojmenování vzešlo ze zaměstnanecké soutěže, a je akronymem vytvořeným ze slov "granulované kakao". V 80. letech byla řada Granko rozšířena o nápoje s příchutí banánu, jahod, broskví a borůvek. V současnosti patří značka koncernu Nestlé, přičemž instantní kakao se podle dostupných údajů vyrábí v Maďarsku.
Horalky - Obvodově máčené oplatky Horalky jsou ve výrobě od roku 1956. Jsou tedy o něco mladší než podobné Tatranky, jejichž historie sahá do roku 1945. Od rozpadu Československa jsou Horalky mezinárodní značkou. Vyrábí je slovenské Pečivárne Sereď i česká Opavia-LU, patřící do skupiny Mondelez International.
Jesenka - Zahuštěnou ochucenou smetanu vyrábí Mlékárna Hlinsko od roku 1958. Primárně jde o přísadu do kávy nebo čaje. Dětem ale chutná i samotná, nejlépe přímo z tuby. Z Hlinska pochází také další známé výrobky jako zahuštěné mléko Salko či jeho kakaová varianta Pikao.
Kofola - Základ této kolové limonády, sirup Kofo, vyvinul v roce 1960 Zdeněk Blažek z farmaceutické společnosti Galena. Nápoj se měl jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostal název Kofola. Sirup limonádovnám dodával národní podnik Zátka v Praze. V současnosti vlastní značku Kofola stejnojmenná firma z Krnova.
Majolka - Produkci první průmyslově vyráběné majonézy v Československu spustil národní podnik Pražské drůbežářské závody v roce 1957. V současnosti je majitelem značky česká firma Boneco.
Májka - Vepřový krém s tímto názvem se na pultech objevil v roce 1965. Jeho producentem byl podnik Biochema z Babic na Uherskohradišťsku. Značku v současnosti vlastní společnost Hamé, která o ni v minulosti svedla několik soudních sporů.
Míša - Tvarohový nanuk začala pod tímto názvem vyrábět mlékárna Laktos v Praze-Vysočanech v roce 1962. Na přelomu 60. a 70. let se výroba přesunula do Zdounek u Kroměříže, kde nanuk dostal dnešní podobu. V současnosti patří značka Míša koncernu Unilever, pro který nanuk vyrábí firma Tipafrost v Třebíči.
Pito - Nealkoholické pivo pro řidiče začal v roce 1975 vařit národní podnik Jihočeské pivovary ve svém budějovickém závodě Samson. Tam se tento alkoholu prostý nápoj vyrábí dodnes. Název výrobku vzešel ze soutěže a je složen z počáteční slabiky slova pivo a koncové slabiky slova auto.
Pribináček - Smetanový krém pro děti se v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku vyrábí od roku 1954. Do povědomí vešel i díky filmu Ať žijí duchové! (1976), kde "pramen zdraví z Posázaví" opěvovali herci Vlastimil Brodský a Lubomír Lipský. V současnosti Pribináček vyrábí firma TPK, která je součástí francouzské společnosti Bongrain.
Sunar - Mléčná výživa pro kojence Sunar se vyrábí od roku 1950. Název vznikl spojením počátečních slabik slov "sušené národní". Od roku 2004 patří značka švýcarské společnosti Hero a Sunar se vyrábí ve Velké Británii.
Termix - Tvarohový dezert vyrábí mlékárna v Poděbradech nepřetržitě od roku 1976.
Vinea - Nealkoholický sycený nápoj z bílých hroznů se zrodil v roce 1974 ve vinařském závodě ve slovenském Pezinku. Od roku 2008 patří značka skupině Kofola.
Vitacit - Rozpustný nápoj s příchutí citrusů vyráběly od přelomu 60. a 70. let Zemědělské závody Kaznějov u Plzně. Zejména děti Vitacit rády konzumovaly v podobě jazyk zbarvujícího prášku. Dnes značku využívá firma Wissa.

A tak bychom mohli pokračovat: hašlerky, ledňáček, miňonky, fidorka. A samozřejmě tradiční kořalky a likéry jako je fernet, myslivecká či becherovka. Pokud si vzpomenete na další značky, napište nám je do diskuze k článku.

tradiční značky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.