Semafor uvede k výročí
Šlitra novou inscenaci

Semafor uvede k výročí
Šlitra novou inscenaci

13. 2. 2014

Inscenací nazvanou Osvobozené divadlo Semafor, která bude mít premiéru v pátek 14. února, připomene tato pražská scéna nedožité devadesátiny jejího spoluzakladatele Jiřího Šlitra. Od jeho tragické smrti uplyne letos v prosinci 45 let.

„Divákům v ní sdělíme, od čeho všeho jsme se osvobodili. Doznáme, že jediné, od čeho jsme se nehodlali osvobodit, je vliv Osvobozeného divadla,“ řekl principál Jiří Suchý. Na scéně se v této novince objeví kromě semaforských herců i jejich nový kolega Michal Malátný, jinak frontman skupiny Chinaski.

Šlitr by se jubilea dožil v sobotu 15. února. Svou tvorbou vtiskl tento pozoruhodný člověk do českého uměleckého prostředí nesmazatelnou stopu. V každém oboru, kterému se věnoval, vynikl. Ať jako kreslíř, karikaturista, ilustrátor a scénograf, či jako hudebník, skladatel, zpěvák, autor a herec. Poté, co poprvé jako herec a zpěvák vystoupil v pořadu Jonáš a tingl-tangl, použil své nemotornosti k úspěšnému prototypu zasmušilého komika v buřince a šlích. Ve dvojici se Suchým tvořili partnerský tým, který patří k vrcholům české divadelní a hudební kultury minulého století.

„Na písničkách Semaforu a Osvobozeného divadla jsem díky svým rodičům vyrostl,“ uvedl Malátný, který v 90. letech vystudoval činoherní divadlo na pražské DAMU a potom pět let hrál v Pardubicích. „Od té doby jsem ale na jevišti nestál,“ dodal.

Supraphon připravil box čtyř kompaktních disků Šlitr zpívá Šlitra s podtitulem Písničky a Ďábel z Vinohrad. Komplet, který vyjde 14. února, spojí slavné hity i archivní objevy. Podstatnou jeho součástí bude nikdy nezveřejněné představení Ďábla z Vinohrad z října 1968. Reakce na tehdejší politickou situaci po srpnové invazi dodává sílu každé replice, textu i gestu účinkujících. „Je v tom vidět, jaké má divadlo obrovský smysl, proč si ho lidé vymysleli,“ sdělila supraphonská producentka Naďa Dvorská.

Dalším mimořádným počinem této kolekce je amatérský, na papírové navoskované desky přehratelné pouze kaktusovým trnem nahraný záznam několika skladeb Rychnovského dixielandu z roku 1947. Byl první kapelou, se kterou kdy Jiří Šlitr hrál.

„Napsali jsme spolu asi tři sta písniček, nahráno jich bylo asi padesát a v povědomí jich je asi dalších dvacet. Další jsou neznámé, mnohé z nich vznikly jen proto, aby posunuly děj na jevišti a samostatný život by jim nesvědčil,“ řekl Suchý. Nová inscenace podle něj nebude estrádou, ale ani koncertem. „Bude to mix fantazie na téma Osvobozené divadlo, bez jehož existence by Semafor nevznikl,“ dodal. Když se viděli se Šlitrem poprvé, dlouho zpívali u klavíru písničky Ježka, Voskovce a Wericha. Právě jimi si padli do noty.

divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.