Je školní stravování zdravé?

Je školní stravování zdravé?

21. 2. 2014

Informace, která se objevila nedávno ve sdělovacích prostředcích, že má každé třetí dítě v naší republice nadváhu, není příliš povzbudivá. Kromě nedostatku pohybu, způsobeného větším zájmem dětí o počítač a televizi než o sport a hry, v této skutečnosti sehrává nemalou roli i způsob stravování. Z průzkumu vyplynulo, že děti s oblibou snídají "nasladko", tedy bílé pečivo, zavařeninu, tolik propagovanou Nutellu, slazené nápoje. Právě tak večer přijmou velké množství kalorií navíc v podobě popcornu, chipsů, různých tyčinek a bonbonů, limonád, konzumovaných takřka mechanicky právě u počítače.

Rozhodla jsem se pro zajímavost zjistit, jak přispívá ke zdravému stravování školní jídelna. K průzkumu mi posloužil týdenní jídelní lístek jedné pražské základní školy, z nějž vyplynulo následující:

* Školní jídelna nabízí žákům 2 hlavní jídla s polévkou a dezertem. Za normálních okolností dostávají všichni automaticky první jídlo, pokud si vyloženě neobjednají předem to druhé.
* Jako hlavní jídlo poskytla škola dětem ve zkoumaném týdnu hovězí s rajskou omáčkou a těstovinami, jogurtové knedlíky s ovocem, cizrnu po valašsku s uzeným, rybí rolku se špenátem a bramborem a milánské špagety.
* Z polévek se podával hovězí vývar se zeleninou, bramboračka, zeleninová polévka s kapáním, drůbeží vývar se zeleninou a nudlemi a pórková polévka s vejci a cizrnou.
* K obědu patří také dezert, v jídelníčku uváděný jako blíže nespecifikovaný zákusek nebo mléčný dezert.
* K pití je možno dostat čaj nebo obecně označený ovocný nápoj.
* Škola kromě oběda nabízí i přesnídávky. Jednalo se o veku s krabí pomazánkou a zeleninou, chleba s pomazánkou ze strouhaného sýra, chleba se špenátovou pomazánkou, housku s Lučinou a dětskou přesnídávku s piškoty.

Z mého pohledu, srovnávám-li tuto dnešní nabídku dětského stravování s dobou minulou nebo s běžnou restaurací, mohu konstatovat, že cítím určitý náznak odklonu od vydatné české kuchyně, snahu o zařazení zeleniny a luštěnin, lehčí a zdravější typ polévek. Převažují sice stále jídla masitá, včetně těžšího uzeného, ale vzhledem k tomu, že se jedná o přípravu jídla ve velkém, nelze očekávat minutky, orientální pokrmy nebo ryze vegetariánskou stravu. Celkem se mi zamlouvají přesnídávky, za zbytečný však považuji tradiční moučník a rovněž nejsem zastáncem pití současně s jídlem. Naštěstí se k pití už nepodává svého času tolik propagované mléko.

Doufám tedy, že se žáci této školy neuchýlí při trávení dost vydatného oběda během odpolední výuky ke spánku nebo nebudou mít naopak bezprostředně po obědě tělocvik, a přijaté kalorie spálí aktivní činností později, ne však jen pohybem myši u počítače.

A jaké jsou vaše zkušenosti se školním stravováním? Mají vaše vnoučata dostatek pohybu? Napište nám své názory.

škola
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%