V Luxoru byl objeven
vzácný sarkofág s mumií

V Luxoru byl objeven
vzácný sarkofág s mumií

14. 2. 2014

V egyptském Luxoru našli archeologové hrob a v něm mumii včetně velmi zachovalého sarkofágu z období 1600 let před naším letopočtem. Podle prvních poznatků jde zřejmě o vysoce postaveného státního úředníka.

„Sarkofág je z období vlády XVII. dynastie. Po předběžném prozkoumání sarkofágu a nápisů na něm soudíme, že mohl patřit vysoce postavené osobě,“ citovala agentura AFP ředitele oddělení faraónských památek na ministerstvu Alího Asfara.

Na dřevěné schránce jsou kresby znázorňující pera a hieroglyfické nápisy, které mají zemřelému usnadnit cestu do záhrobí. Kresby per se vztahují k bohyni spravedlnosti Maat, jejímž symbolem je pštrosí pero. Maat zjišťovala vinu zemřelých tím, že jejich srdce položila na jednu stranu vah a na druhou pak pero. Srdce nezatížená hříchy byla lehčí než pero a byla zárukou úspěšného výsledku podsvětního soudu.

Egyptský ministr pro památky Muhammad Ibráhím řekl, že sarkofág vyzdobený pery je vzácný objev.

Hrob našli španělští archeologové v Luxoru na západním břehu Nilu, kde je thébská nekropole. Byl poblíž hrobky správce skladů královny Hatšepsut, která Egyptu vládla mezi lety 1502 až 1482 před naším letopočtem. Španělský tým v Luxoru pracuje 13 let a loni našel sarkofág z hrobu pětiletého chlapce z XVII. dynastie.

starověký Egypt
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...